Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ingen dramatik när det gäller arbetslösheten

Publicerad: 10 april 2017, 10:06

Enligt Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, ligger arbetslösheten inom bygg på en låg nivå.

Foto: Rosie Alm

Färska siffror från Arbetsförmedlingen för mars visar att arbetslösheten ligger i stort sett oförändrad sedan samma månad i fjol. Arbetslösheten inom byggbranschen ligger på en mycket låg nivå.


Ämnen i artikeln:

Arbetsförmedlingenarbetslöshet

Ännu har inga siffror för byggbranschen kommit för mars, men enligt Johan Deremar, branschekonom på Sveriges Byggindustrier, har ligger arbetslöshetssiffrorna på en mycket låg nivå. Betydligt lägre än för befolkningen i stort.

– Arbetslösheten för Byggnads medlemmar ligger på omkring 4 procent och har gjort så i alla fall sedan december. Om du kan något inom bygg i dag så får du jobb. Om man inte får jobb i dag handlar det oftast inte om kompetensbrist. Det handlar vanligen om andra skäl, säger Johan Deremar.

Enligt mars månads siffror från Arbetsförmedlingen för byggbranschen är skillnaden från i fjol mariginell. 2016 var 24 853 inskrivna som arbetssökande. I år ligger den siffran på 24 256, en minskning med 2,5 procent.

När det gäller den totala arbetslösheten för alla branscher var 7,7 procent av befolkningen var inskriven som arbetslös på Arbetsförmedlingen i mars, jämfört med 7,8 procent samma månad i fjol.

Ungdomsarbetslösheten sjunker. I åldersgruppen 18–24 år var 10,7 procent inskrivna som arbetslösa, jämfört med 12,2 procent i fjol.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.