Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Ingen öppen famn - trots högkonjunktur"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

På Vilunda gymnasium i Upplands Väsby tycker man inte att Sabos analys av läget stämmer. Det har visat sig att de elever som vill satsa på renovering haft svårt att få komma ut på praktik.


Det är full fart ute i bygghallen på Vilunda gymnasium. Byggprogrammet har 120 elever och idag är det ettorna som spikar och sågar för glatta livet. De bygger friggebodar som sedan går till försäljning. Första året får de pröva på olika moment, men i mars är det dags att välja yrke inför andra året. De flesta väljer som vanligt att bli träarbetare, det vill säga snickare.

- Jag väljer snickare eftersom jag har gått med min pappa och snickrat och tyckt att det har varit kul, säger Rebecca Ortiz.

- Jag kommer också att välja snickare eftersom det roligaste hittills varit att snickra arbetsbockar och lågform för att gjuta betong, säger Johan Olsson.

Deras klasskamrat Ludvig Falke tillhör en mindre grupp elever som ska satsa på plattsättning. Han funderar på att försöka ta två yrkesbevis istället för ett innan de tre åren är över.

- Jag vill starta eget företag och tjäna pengar. Då måste man kunna så mycket som möjligt, säger han.

På Vilunda gymnasium har skolan valt att alla elever oavsett inriktning ska läsa 150 poäng (150 timmar) reparation och ombyggnad. Detta moment kommer i tredje årskursen. Men intresset att fortsätta med det efter utbildningen har inte varit så stort.

- Ombyggnation och renovering har låg status och dålig löneutveckling. Det är mycket äldre män som jobbar med det, men för att klara det krävs goda yrkeskunskaper och att man är en duktig problemlösare, påpekar läraren Kalle Stensjö.

De elever som trots allt velat satsa på Rot-jobben har inte haft det helt lätt. På lärarrummet i Vilundaskolan förvånas man över att företagens signaler inte verkar stämma med verkligheten.

- Det har varit svårt att hitta APU-platser eftersom det inte pågår så många Rot-jobb. De flesta är stambyten med kvarboende och då måste man ha mer erfarenhet innan man kan följa med, säger byggläraren Urban Eriksson.

Tommy Flatnes håller med. Han är lärare inom betong och kakel, vilket branschen och yrkesnämnderna pekat ut som bristyrken.

- Branschen har sagt att de vill ha betongarbetare och vi har försökt tillgodose det. Men sen har det ändå alltid visat sig att det har varit snickarna som har haft lättast att få jobb, säger han.

Förstaårseleverna är ännu inte så medvetna om Rot-jobbens låga status och sämre löner. Flera säger att de skulle kunna tänka sig att jobba med renovering. Det är nog lättare att bygga nytt och kul att se något växa fram från grunden, menar Rebecca Ortiz, Johan Olsson och Ludvig Falke. Men de ser också att renovering kräver andra kunskaper som kan vara spännande.

- På höstlovet praoade jag på ett företag som renoverade ett hus från 1960-talet. Det var kul att se hur man byggde förr och vilka material de använde då, säger Ludvig Falke.

Läraren Ronnie Gustafsson gick själv träinriktning på Vilunda för sexton år sedan och blev timmerman, som det kallades då. På den tiden fanns ingen inriktning mot renovering alls och hela utbildningen var mycket mer specialiserad än idag. Steget mot en bredare utbildning har redan tagits, nu reflekterar han och kollegorna över hur det blir om ännu ett steg tas mot multihantverkare.

- Multihantverkare är en utopi. För att renovera ett badrum krävs rivare, plattsättare, målare snickare, betongarbetare, rörmokare och elektriker. Det blir nog ganska svårt att få ihop de kompetenserna och att få det att rymmas inom gymnasieskolan. Ute i verkligheten vill de snarare ha specialiserade kompetenser, det är vad vi har märkt, påpekar Tommy Flatnes.

Eleverna tycker dock att en breddning verkar lockande.

- Plattsättning och betong hör ju redan ihop och kan man göra flera olika saker så blir det mer omväxling, säger Ludvig Falke.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.