Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Ingen risk för ny 90-talskris"

Publicerad: 18 juni 2009, 09:14

Står den svenska bygg- och fastighetssektorn inför en ny krasch liknande den från början av 1990-talet? ”Nej, det finns det inga som helst tecken på”, menar vice riksbankchefen Barbro Wickman-Parak, som besökte ett seminarium arrangerat av Fastighetsägarna Stockholm i onsdags.


Risken för en ny svensk bubbla när det gäller den svenska bostadsmarknaden är, enligt Barbro Wickman-Parak, närmast obefintlig.
Hon radar upp en rad argument i en jämförelse med situationen från tidigt 1990-tal:
• Vi har i dag en stabiliserad, låg räntenivå.
• Efter en svacka under de sista månaderna av förra året så stiger just nu priserna på bostadsrätter…
• …och situationen är likartad när det gäller småhuspriserna.
• Försäljningstiderna, som vidgades påtagligt under november och december har kortats under årets första månader.
• Hushållens skuldkvot är visserligen hög, men å andra sidan är räntekvot låg.
• En riskfaktor är ökad arbetslöshet, vilket kan leda till prisfall. Men situationen är ändå inte fullt så dyster när det gäller sysselsättningen som i exempelvis USA eller Storbritannien.
• Utbudet av bostäder ute till försäljning är sedan länge svagt.

- Vi bygger helt enkelt väldigt lite bostäder i Sverige. Bostadsinvesteringarna är i relation till BNP långt under de allra flesta andra jämförbara länder. I dagsläget rapporterar hälften av landets kommuner att de har bostadsbrist. Det här motverkar givetvis risken för ett stort prisras, säger Barbro Wickman-Parak.

- Summerar vi läget på bostadsmarknaden så ser vi sannolikt framför oss modesta prisfall och en fortsatt god betalningsförmåga hos hushållen. Det finns, som vi ser det, ingen nämnvärd ökning av kreditriskerna hos bankerna när det gäller den här sektorn.

Läget när det gäller den kommersiella fastighetssektorn är, enligt Barbro Wickman-Parak, aningens mer osäker-

- Priserna på kommersiella fastigheter faller, både här och internationellt. Men en av den stora skillnaden från det tidiga 1990-talet är att vi då hade höga realräntor, medan vi i dag har låga. Dessutom är vakansgraderna för kontor i citylägen kännbart bättre i dag än på 1990-talet, säger Barbro Wickman-Parak.

Bankerna, som under andra halvan av 1980-talet var ovana vid den oreglerade marknaden har i dag en stramare struktur. En lärdom var att sätta större fokus på kassaflöden och betalningsförmåga. Och enligt riksbankens beräkningar står dessutom i dag fastighetsrelaterade lån för ungefär 9 procent av bankernas utlåning. I slutet av 1980-talet svarade sektorn för en tredjedel av utlåningen. Fastighetsbolagen var också då betydligt högre belånade.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.