Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Inget ras för bostadsbyggandet

Publicerad: 3 februari 2012, 14:43

Rubriker i dagspressen talar om sämre bostadsmarknad. Vår rundringning visar att byggarna noterar ett lugnare läge, men ingen dramatik.


På Skanska märker man av en lugnare utveckling.

– Vi märkte av en nedgång i efterfrågan på nyproducerade bostäder strax före sommaren 2011. Det var lite mindre folk på visningarna och det tog lite längre tid att komma till avslut, säger Jonas Granström, chef för Skanska Nya Hem i Sverige.
Skanska har erbjudit så kallad pionjärrabatt som innebär sänkt pris för dem som vågar slå till tidigt, i vissa projekt.

Men det är inte fråga om någon dramatik.

– Man kan inte säga att bostadsmarknaden dog, snarare dämpades den. Av tio säljstarter under sensommaren och hösten har vi uppnått våra säljkrav på nio projekt så att vi kan starta bygget.

– Den senaste tiden har vi upplevt en ganska stadig efterfrågan och bra intresse på visningar, säger Jonas Granström.

På Lindbäcks Bygg har man aldrig haft så stor efterfrågan som nu. Företaget räknar med att fortsätta växa med 10 procent om året, så även i år. Lindbäcks har pressat sina priser och sina produktionstider.

– Våra kunder är privata och offentliga fastighetsägare. Med våra korta leveranstider behöver de vara belånade kortare tid, säger Stefan Lindbäck.

Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Bygg, tror inte att det blir någon större nedgång för de svenska bostadspriserna. I stället lägger nog bostadsutvecklarna projekt på is tills de får betalt igen, bedömer han.

Svante Hagman, vd för NCC Housing, uttrycker sig positivt om bostadsmarknaden.
– Marknaden är lite trögare, det tar lite längre tid med försäljningen. Men helt klart finns fortfarande en tydlig efterfrågan. Intresset finns. Bostadsmarknaden ser fortsatt bra ut.

Faktum är att NCC:s utfall på bostadssidan under sista kvartalet 2011 var så bra att NCC nyligen utfärdade en omvänd vinstvarning – en signal om ett bättre resultat än vad marknadsanalytikerna siar om.

Rörelseresultatet för just NCC Housing under första kvartalet 2012 ligger långt över analytikernas förväntningar. Rörelseresultatet för NCC Housing var 550 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2011 jämfört med 83 miljoner för motsvarande period 2010.

Zdravko Marjkovski, affärsenhetschef för JM Bostad Stockholm och JM Fastighetsutveckling, ger ungefär samma bild som NCC.

– Det har varit något avvaktande sedan i somras. Säljprocessen har blivit lite längre, men vi jobbar på ungefär som vanligt och intresset finns uppenbarligen. Vi får mycket folk när vi har visningar, säger Zdravko Marjkovski.

Kjell Jansson är vd för Besqab med verksamhet i Stockholm och Uppsala.

– Det känns som om prisnedgången på andrahandsmarknaden i Stockholm fått lite väl braskande uppmärksamhet i media. Vi har haft en rätt hygglig försäljning hela hösten, men visst ser vi en viss försiktighet. Marknaden var väl som starkast i mars 2011, säger Kjell Jansson.

Produktionsmässigt har Besqab inte gjort några omvärderingar. Allt rullar på som planerat. Just nu har man visning för etapp två i projektet Strandängarna, i Tyresö strand i södra Stockholm, med 220 bostäder. Där blir det byggstart under våren, liksom i Uppsala (Malma Äng, 15 småhus) och Marknadstorget i Täby Centrum (41 bostadsrätter).

– Vi har haft ett bra drag efter årsskiftet. På två veckor har vi sålt 101 lägenheter. Det är mycket för oss. Lite krasst kan man säga att det är rätt bra med en avmattning. Vi slipper flaskhalsar och vi ligger i det lägre prisskiktet på våra marknader och tål en viss prisjustering neråt, säger Kjell Jansson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.