Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Inrätta en statlig fond"

Publicerad: 26 januari 2009, 12:56

Med en statlig byggfond, underhåll av miljonprogramsområden och energieffektivisering av bostäder kan Sverige bygga sig ur bostadskrisen. Det anser Mats Björs, vd för Betongvaruindustrin och Evert Sandahl, vd för Fabriksbetong, i en debattartikel i Dagens Industri.


En statlig fond där de allmännyttiga bostadsbolagen kan låna billigt i lågkonjunktur och betala tillbaka under godare tidevarv skulle underlätta bostadsbyggande, särskilt av hyresrätter. Det anser Mats Björs, vd för Betongvarurindustin och Evert Sandahl, vd för Fabriksbetong.

De båda herrarna vill också se investeringar i underhåll av miljonprogramsområden. I sin debattartikel hänvisar de till en färsk undersökning från Boverket som visar att mellan 500 och 1,3 miljoner lägenheter behöver åtgärder av olika slag de närmsta 15-20 åren.

Energieffektivisering är en annan viktig åtgärd för att hålla sysselsättningen uppe i samhällsbyggnadssektorn och samtidigt minska energislöseriet i våra bostäder, skriver de.

Bara genom att ersätta de cirka 40 miljoner kvadratmeter fönsterytor som finns i bostadsbeståndet med energiglas skulle el från motsvarande två kärnkraftsreaktorer kunna sparas per år, skriver Björs och Sandahl.

Företrädare för Byggmaterialindustrierna har tidigare uppvaktat finansmarknadsminister Mats Odell i syfte att visa på behovet av att stimulera byggande och renovering av bostäder. Om inget görs riskerar 30 000 arbetstillfällen inom byggmaterialindustrierna att försvinna hävdade man då.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.