Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Installatörerna har nått ny högstanivå

Publicerad: 3 april 2017, 12:16

Hans Heldring, branschekonomiansvarig på Installatörsföretagen.

Foto: Installatörsföretagen

Installationsbranschen går som tåget. Omsättningen i branschen växte med nästan 14 procent mellan 2015 och 2016, men nu spår branschorganisationen Installatörföretagen att utvecklingen planar ut.


Ämnen i artikeln:

Installatörsföretagen

Omsättningen för installatörsbranschen låg 2016 på 125 miljarder kronor, vilket var en ökning med nästan 14 procent från 2015 års 110 miljarder kronor. Även 2015 var ett relativt starkt år då branschen höjde sin omsättning med knappt 5 procent.

De förklaringar Hans Heldring, branschekonomiansvarig på Installatörsföretagen, ser till uppgången följer de som byggbranschen ser i stort med stora uppgångar inom framför allt husbyggandet.

Hans Heldring spår dock att den kraftiga ökningen kommer att mattas under de kommande åren, med omsättningsökningar på kanske någon eller ett par procent.

– En tung faktor till det är den stora personalbristen. Andra faktorer som spelar in är ROT-sänkningen och det osäkra politiska läget i världen med Brexit och det nya styret i USA. Den amerikanska marknaden påverkar oss mycket mer än vad vi tror, säger Hans Heldring.

Nio av tio företag i branschen uppger att de har brist på arbetskraft, enligt Installatörsföretagen.

Det finns dock stora regionala skillnader i installatörsbranschen. Storstadslänen visade god tillväxt 2016  medan Skånes län spås få en negativ rekyl under 2017, främst på grund av en minskning av byggandet av bostäder och kommersiella lokaler. De regioner som har den stabilaste marknaderna är Stockholm, Västra Götaland och Norrland.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Installatörsföretagen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.