Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Intresset för bygglogistik har vaknat

Publicerad: 7 Mars 2017, 06:00

Bild 1/4  Martin Rudberg, professor i bygglogistik på Linköpings universitet.

Foto: Martina Strand Nyhlin

Forskning visar att effektiv logistik kan sänka byggkostnader med 25 procent och flerdubbla arbetsproduktiviteten hos yrkesarbetarna. Länge har området varit eftersatt, men nu verkar intresset ha vaknat på riktigt hos byggföretagen. "Genom effektivare logistik kan byggföretagen frigöra mer tid, säger professor Martin Rudberg.


Det är lätt att vara bekväm och bara fortsätta på samma sätt som man alltid gjort ute på byggarbetsplatsen. Men det finns pengar att tjäna på smartare leveransflöden och mer välorganiserade byggarbetsplatser.

Att tänka till när det gäller bygglogistik kan ge betydligt kortare byggtid 15-20 procent har noterats i fallstudier. Studier visar också på kraftigt minskat antal transporter, upp till 80 procent.

Ett flertal examensarbeten pekar också på att arbetsproduktiviteten hos yrkesarbetarna kan öka med upp till 200 procent.

Unik professor

Statistiken har sammanställts av forskargruppen i bygglogistik på Linköpings universitet, ledd av Martin Rudberg, professor i bygglogistik på Linköpings universitet. Han är Sveriges, Europas och sannolikt världens enda bygglogistikprofessor. Nyligen anordnade Linköpings universitet ett välbesökt ”Society quest”- seminarium i Norrköping på ämnet bygglogistik och virtuella byggprocesser där Martin Rudberg var moderator.

Att cirka 90 personer besökte seminariet tycker han är ett tecken på att intresset hos byggföretagen verkligen har ökat de senaste åren.

– Vi märker också att fler vill studera detta på våra utbildningar. Den valbara kurs i bygglogistik som vi erbjuder studenterna har fördubblat antalet deltagare till runt 80 stycken sedan den startade 2011, säger Martin Rudberg.

Peab växlar upp

Vägen till en effektivare bygglogistik går i föreningar som BIM Alliance och Beast, och via allt från nya avancerade digitala lösningar som revolutionerar möjligheterna att kommunicera online i projekt - till att jobba med beställarkompetens och fysiska praktiska lösningar - som grindar där man inte släpps igenom om man inte kommer i rätt tid.

Peab har till exempel genomfört flera lyckade pilotprojekt i logistikutveckling och växlar nu upp i tre nya projekt.

– Fokus ligger på en standardiserad försörjningslogistik enligt Beast-standard tillsammans med fyra utvalda leverantörer, där vi vill styra vår logistik med tillhörande flöden från arkitekt via leverantör till montage och faktura, säger Lars Edberg, logistikutvecklare på Peab Sverige.

NCC har flera logistikprojekt

NCC jobbar också med flera logistikprojekt, bland annat Lossningskalendern - ett verktyg som ska förenkla för alla inblandade i NCC:s byggen att enkelt samordna och kommunicera leveranstillfällen med alla projektdeltagare för att säkerställa lossningszon och mottagningsresurser vid leveranstillfället, som Ulf Larsson NCC Sverige presenterade under seminariet. Sandra Lasson, logistikansvarig på NCC, har tagit fram kalendern.

– Logistik har länge varit ett eftersatt område, kanske för att byggföretag fått betalt för sitt arbete oavsett om logistiken varit effektiv eller inte. Men nu ser NCC att vi måste förbättra detta område, dels för att det minskar produktionskostnaderna då vi kan spara en massa tid med effektiv byggplatslogistik, men också för att snart dyker det upp andra företag som gör detta bättre och effektivare än oss och kanske kan lägga lägre anbud än vi, säger hon.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.