Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

IPCC: Billigt sänka utsläpp av växthusgaser - och nödvändigt

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Om den globala uppvärmningen ska hejdas måste utsläppen av växthusgaser minska med 50-85 procent före 2050. Och det kan människan göra utan någon kraftig minskning av sin levnadsstandard. Det kostar 0,12 procentenheter per år i minskad global BNP-tillväxt att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader.


FN:s klimatpanel IPCC presenterade i fredags sin tredje delrapport, som handlar om vilka åtgärder som ska vidtas mot den globala uppvärmningen. Där pekar IPCC för första gången ut en ändrad mänsklig livsstil som ett sätt att minska utsläppen av växthusgaser. Och klimatpanelen lyfter fram befintlig och kommande teknik som måste kommersialiseras och/eller utvecklas för att nå en låg stabiliseringsnivå för halterna av växthusgaser i atmosfären.  Tekniker som nämns är energieffektiviseringsteknik, förnybar energi, koldioxidinfångning och -lagring och, för första gången, kärnkraft.

Förändringar i människans livsstil måste till, men enligt IPCC klarar vi att nå EU:s långsiktiga temperaturmål om 2 grader utan att sänka vår tillväxt. Det räcker med att minska den globala BNP-tillväxten med 0,12 procentenheter per år.

-Utvecklingen kan ske på ett annat sätt än förr, sade IPCC:s ordförande Rajendra Pachuri när han presenterade delrapporten.

IPCC:s delrapport innebär att klimatexperter från 120 länder har enats om åtgärder mot den globala uppvärmningen. Tidigare i år har IPCC lagt fram två delrapporter. Den första slog fast att de konstaterade klimatförändringarna med över 90 procents sannolikhet orsakas av mänsklig verksamhet. Den andra berättade om konsekvenserna av uppvärmningen, som framför allt slår mot de fattiga länderna.

FN:s klimatpanel har hittills kommit med fyra rapporter som presenterar det vetenskapliga kunskapsunderlaget. Den första kom 1990. IPCC har successivt skärpt tonen i rapporterna för att i år alltså fastslå att det är människan som orsakar den globala uppvärmningen.

ELISABET NÄSLUND

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.