Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Japan ska byggas upp igen

Publicerad: 14 mars 2011, 10:10

Landets byggindustri har plågats av nedgång under lång tid. Nu omprövas tidigare spådomar.


Det dröjer länge innan någon kan överblicka förstörelsen efter katastroferna i Japan. Men spådomar om att minskade bygginvesteringar kommer nu att omprövas.

Japans byggindustri räknas som den tredje största i världen. Men det är en industri som drogs med stora problem före katastroferna.

Det är en industri som svarar för omkring 10 procent av landets samlade produktion, BNP, och den sysselsätter ungefär var tionde förvärvsarbetande japan.

En rapport från Japans statliga statistikmyndighet nämner snabbt minskande privata bygginvesteringar och ett intensifierat priskrig som problem för byggindustrin.

Statistikmyndigheten tecknade före katastroferna en bild där affärsklimatet för landets byggindustri skulle vara det kärvaste i landets moderna historia. En förklaring skulle vara att den offentliga sektorn minskar sina bygginvesteringar, en följd av landets åldrande och krympande befolkning.

Under 2009 arbetade 5,1 miljoner i den japanska byggindustrin. Bygginvesteringarna uppgick till 42 170 miljarder yen, en minskning med 11,5 procent på ett år. Byggindustrin nådde sin topp så långt tillbaka som 1992.

Men flera ekonomiska bedömare har dagarna efter katastroferna gissat att återuppbyggnaden av landet kan stimulera ekonomin och byggandet, något som verkar ha varit fallet efter jordbävningen i Kobe 1995.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.