Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

JM-ordföranden kommenterar börsraset

Publicerad: 15 juli 2008, 09:53

JM-aktien hör till dem som drabbats värst av kursraset på börsen. Kursen stod kring 250 kronor för något år sedan, men har sedan dess fallit till en kurs kring 65 kronor. Styrelseordförande Lars Lundqvist ser utländska placerares uttåg från fastighetsaktier som en orsak till raset. JM:s verksamhet är fortsatt stark.


I en intervju i nättidningen Realtid.se gav Lundquist sin bild av den dramatiska utvecklingen.

Håller bolaget på att gå i konkurs? Eller är det investerarna som felaktigt sänkt aktiekursen fast JM går bra?

”Vår aktie värderas till 3,5 gånger vinsten efter skatt från vår löpande, ordinarie byggverksamhet, utan några jämförelsestörande reavinster från fastighetsförsäljningar.

Det är att betrakta som en mycket låg värdering av en aktie. Ordföranden medger att skenet kan bedra.”

”Visst kan det bli så att vårt resultat faller dramatiskt framöver. Då skulle aktien inte se lika billig ut. Men det är inget vi ser några direkta tecken på nu.”

Villapriserna i Sverige steg med två procent under andra kvartalet jämfört med samma kvartal året innan, noterar Lundquist.

”Priserna för bostadsrätter steg med en procent, och ser man bara i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö steg bostadsrättspriserna med 1-2 procent under kvartalet. Det är alltså en ganska bra och stabil bostadsmarknad vi ser i Sverige fortfarande.”

Sett till  bostadspriserna så har inte bostadsmarknaden fallit ihop, betonar JM:s ordförande.

”Jag kan bara dra slutsatsen att kursnedgången för JM-aktien huvudsakligen beror på en allmänt dålig stämning på börsen, snarare än JM:s egen utveckling.”

Enligt Lundquist är det främst stora, internationella investerare som sålt JM-aktier vilket satt press på aktiekursen nedåt.


”De verkar fatta principbeslut om att sälja ut aktier i alla byggbolag i portföljen, utan att undersöka hur bolagen faktiskt går”, sade han till Realtid.se

”Stora, svenska investerare som har bättre koll på JM, har mycket JM-aktier kvar i sina aktieportföljer.”

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News