Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Jönköping - ett starkt län för byggarna

Publicerad: 21 September 2011, 14:15

Jönköping får allt starkare roll som turbomotor för byggandet i norra Småland.


Jönköping har under de senaste åren klättrat upp på platsen som landets femte största bygglän. Och det finns faktiskt skapliga förutsättningar i länet för att kunna hålla positionerna.

– Det ser bra ut, säger Jan-Åke Andersson, chef för Sveriges Byggindustrier i Jönköping.

– Vi har gott om projekt just nu i länet och det finns många visionära idéer kring utvecklingen, framför allt när det gäller Jönköping. Hälften av marknadsvolymen i länet genereras i Jönköping. Det känns som om det är ett bra tryck just nu även om det blivit svårare att sälja exempelvis bostadsrätter, säger Jan-Åke Andersson.

Med en samlad byggvolym i fjol på 8 miljarder kronor är det bara de tre storstadslänen plus Uppsala som är större.

Jönköpings län – med en befolkning på 337 000 personer – hade en rejäl byggrusch under åren 2005-06, buren framför allt av bostadsbyggande.
Investeringarna låg 2005 på exceptionella 11 miljarder kronor. Volymerna har krympt, eller kanske snarare normaliserats, sedan dess, men nu pekar pilarna uppåt igen. Projektportföljen är god. Brasklappen här, liksom överallt annars, är vad som händer i omvärlden. En fortsatt darrig global ekonomi tenderar att få byggherrar att skjuta sina projekt framåt i tiden.

– Det finns naturligtvis en viss oro. Förutsättningarna ser goda ut här i länet, men saker som händer i Grekland, Italien eller USA kan givetvis sätta käppar i hjulet. Risken är att byggherrar väljer att sätta sina projekt på sparlåga. Men bortsett från den internationella scenen ser det bra ut, säger Jan-Åke Andersson.

Ett startat projekt som väger tungt just nu är Atollen i Jönköping. Här handlar det om ett paket i miljardklassen som började planeras för nästan tio år sedan.

Initialt drevs projektet av GE Real Estate som ville skapa ett stort sammanhängande kontorskomplex i Jönköpings nya centrala stadsdel vid Munksjön. GE misslyckades dock med att finansiera projektet och fråntogs byggrätten av kommunen som i stället delade upp projektet i tre tårtbitar:

• Kvarteret Asken där Fastighets AB Ekblads ska bygga 47 hyreslägenheter och 5 600 kvadratmeter butiksyta. Projektet, ritat av White, ska byggstarta i höst.

• Corallen, ett dotterbolag till Castellum, hanterar kvarteret Atollen via en tredimensionell fastighetsbildning som ska innehålla 1 500 kvadratmeter butiksyta, 2 000 kvadratmeter kontor, ett 15-tal hyresrätter och en garagedel som ska ägas gemensamt av Corallen, Ekblads och HSB Göta. Arkitekt är Creacon. Planerad byggstart senare i höst.

• HSB Göta har byggrätten för kvarteret Algen som omfattar 4 800 kvadratmeter handelsyta och 45 bostadsrätter. Projektet är ritat av Arkitekthuset och även här är fastigheten planerad som tredimensionell, där Corallen tar hand om de kommersiella ytorna. Tanken är en byggstart någon gång under 2013.

– Bostadsbyggandet i länet ser fortsatt bra ut, medan offentliga hus- och anläggningsprojekt klingar av en aning. Här har lagret av större projekt ebbat ut, åtminstone för tillfället, säger Jan-Åke Andersson.

Anläggningsbyggandet har legat på höga nivåer de senaste åren med 2010 som toppår med investeringar på ungefär 2,5 miljarder kronor, jämnt fördelade mellan offentliga och privata investeringar.

Ett av de större projekten är just invigt och klart: Väg 31, med en projektkostnad på 300 miljoner kronor och dragning mellan Åkarp och Öggestorp, genom Tenhult.

– Geografiskt ligger vi rätt om man tänker strategiskt när det gäller logistik och transporter. Visionerna och lobbandet fortsätter också när det gäller snabbtågssatsningen, säger Jan-Åke Andersson.

I Sveriges Byggindustriers regionala konjunkturprognos räknar man med att länets samlade byggvolymer ska ligga kvar runt 8 miljarder kronor i år och nästa år. Av detta svarar bostadsinvesteringar för ungefär 40 procent och det privata och offentliga husbyggandet för ungefär en tredjedel.

De goda åren börjar också märkas i företagsstrukturen i länet.

– Vi har 125 medlemmar i länet. I realiteten har det betytt tre stora: Skanska, NCC och Peab samt en massa mindre byggare. Men vi ser också att fler växer till sig och går från småföretag till att lägga sig i mellanviktsklassen, säger Jan-Åke Andersson.

Gärahovs Bygg från Vaggeryd är ett exempel.

– På litet mer än tio år har de gått från noll till en omsättning på runt 180 miljoner kronor och i dag är de med och krigar med storbolagen om större entreprenader. Men Gärehov är inte ensamma. Vi ser fler som vuxit snabbt, säger Jan-Åke Andersson.

Landets tolfte län
Yta: 10 475 kvadratkilometer - det tolfte största länet i landet.
Folkmängd: 337 000.
Residensstad: Jönköping.
Landskap: Småland.
Inrättat: 1687.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.