Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Kalldusch för Skanska på bostadssidan

Publicerad: 14 maj 2012, 13:40

Skanska överraskade marknaden förra veckan med ett magplask inom den svenska bostadsutvecklingsverksamheten. Rörelseresultatet för bostadsverksamheten blev -22 miljoner kronor. ”Det här är helt oacceptabelt”, säger koncernchef Johan Karlström.


Stora bostadsaktörer som JM och NCC har i sina rapporter tidigare beskrivit en ”avvaktande” och något långsammare bostadsmarknad. Men både JM och NCC ligger kvar på stabila lönsamhetsnivåer. JM visade en rörelsemarginal på drygt 17 procent i Stockholm och 7,5 procent i övriga landet. NCC Housing har en marginal på 8 procent.

Det är tuffare för Skanska.

Omsättningen inom bostadsutveckling föll till 1,6 miljarder kronor, ett tapp på 38 procent jämfört med första kvartalet 2011. Bruttoresultatet landade på 162 miljoner kronor, samtidigt som kostnaderna för försäljning och administration steg 11 procent till 184 miljoner och ett tapp på 22 miljoner kronor i rörelseresultatet.

Resultatet tog börsanalytikerna på sängen och aktien föll drygt 6 procent på en halvtimme när rapporten publicerades förra torsdagen.

– Det här handlar inte om att vi sänkt priser, utan om ökade kostnader och det handlar uteslutande om den svenska marknaden. Vi har sett stigande produktionskostnader och varit försiktiga med att starta nya projekt. Vi har haft färre projekt, lägre volym men suttit kvar med samma höga overhead, säger Skanskas koncernchef Johan Karlström.

– Bostadsutveckling är ett av våra kärnområden och det här är självklart helt oacceptabelt. Vi tittar just nu frenetiskt över vilka åtgärder vi ska sätta in. Vi ska vända det här och kommer att presentera vår plan före utgången av det andra kvartalet, säger Johan Karlström.

Under de fyra första månaderna sålde Skanska 648 bostäder (926) och byggstartade 480 (837). Vid utgången av kvartalet hade Skanska 5 183 (5 210) bostäder i produktion och av dessa var 61 procent (65) sålda. Antalet färdigställda osålda bostäder uppgick till 266 (156).

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.