Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

KI varnar för låga löneökningar

Publicerad: 13 oktober 2015, 12:20

Höga lägstalöner skapar trösklar på arbetsmarknaden. Det konstaterar konjunkturinstitutet i sin lönebildningsrapport 2015.


Ämnen i artikeln:

KonjunkturinstitutetKarolinska Institutet

Under nästa år ska cirka 3 miljoner arbetstagare i Sverige få sina kollektivavtal omförhandlade.

I Konjunkturinstitutets Lönebildningsrapport inför stundande avtalsrörelse höjs varnande flagg för att de jämförelsevis höga lägstalönerna i Sverige kan öka arbetslösheten i grupper med låg utbildning och liten arbetslivserfarenhet.

Konjunkturinstitutets bedömning är att en anpassning av lägstalönerna skulle kunna minska arbetslösheten varaktigt i grupper som i dag står långt från arbetsmarknaden.

Samtidigt gör Konjunkturinstitutet bedömningen att mycket låga löneökningar inte kommer att leda till lägre arbetslöshet. Det beror på att penningpolitiken inte kan bli särskilt mycket mer expansiv än den redan är. Kollektivavtalen mellan arbetsmarknadens parter har stor betydelse eftersom nästan 90 procent av de anställda är organiserade.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.