Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Kinesiska storbyggare kommer på bred front

Publicerad: 5 oktober 2010, 11:50

Finanskrisen har skakat om styrkeförhållandena bland de globala storbyggarna.


I drygt tio år har de två franska byggbjässarna Vinci och Bouygues toppat listan över världens största byggbolag. Men nu har de petats ner topplaceringarna av två kinesiska bolag, bägge fokuserade på den enorma järnvägsutbyggnaden som just nu sker på den kinesiska marknaden.

Och dessa två kinesiska bolag - China Railway Construction Corporation och China Railway Group - är inte ensamma.

På listan (sammanställd av tidskriften International Construction) över världens 200 största byggföretag, baserad på omsättningssiffror för 2009, återfinns tio kinesiska byggföretag som samtliga marscherar uppåt.

Dessa tio kinesiska byggare omsätter tillsammans 225 miljarder dollar, motsvarande nästan 18 procent av de globala 200 storbolagens totala volym. Det betyder också att kinesiska storbyggare för första gången någonsin klår sina amerikanska kollegor. De 41 amerikanska byggarna på topp-200-listan omsatte tillsammans 202 miljarder dollar och får därmed en andel på 15,8 procent av listans samlade omsättning.

De tre svenska bolagen på listan - Skanska, NCC och Peab - har en motsvarande marknadsandel på 2,4 procent.

"Det här är anmärkningsvärt att flera orsaker", skriver International Construction. "Trots de besvärliga marknadsförutsättningarna i USA just nu och den befintliga boomen i Kina, så antas fortfarande den amerikanska bygg- och anläggningsmarknaden vara flera hundra miljoner dollar större än den kinesiska. Det är också anmärkningsvärt att Kina har denna enorma volym på så pass få företag."

Snittvolymen på de tio kinesiska bolagen på listan är 22,5 miljarder dollar (motsvarande 161 miljarder kronor) och en personalstyrka på i snitt 92 000 anställda per företag.

Som fundament till den snabba tillväxten hos de stora kinesiska infrastrukturbyggarna ligger det enorma stimulanspaketet riktat mot infrastrukturuppbyggnaden på 585 miljarder dollar.

Andra uppstickare från så kallade "emerging markets", är exempelvis brasilianska Andrade Gutierrez och Odebrecht, sydafrikanska trion Aveng, WBHO och Murray & Roberts, egyptiska Arab Contractors och Orascom Construction Industries. Från Förenade arabemiratet är Arabtec Holding en snabbklättrare.

Det är framför allt europeiska och amerikanska bolag som tappar mark under det svajiga konjunkturåret 2009. De tre franska bjässarna Vinci, Bouygues och Eiffage ser stabila ut både i omsättning och personal även om de två största tappade placeringar till kineserna.

På den amerikanska marknaden är det framför allt de stora bostadsproducerande bolagen som, föga överraskande, tappat mark.

Världens största byggbolag under 2009

Företag                                                                           Omsättning


China Railway Construction Co., Kina             52,0

China Railway Group, Kina                              48,8

Vinci, Frankrike                                                 45,5

CSCEC, Kina                                                    38,1

Bouygues, Frankrike                                          34,4

China Communications, CRBC, Kina               33,2

Bechtel, USA                                                     30,8

Hochtief, Tyskland                                            25,9

China Metallurgical Group, Kina                       24,1

ACS, Spanien                                                    22,2

Fluor, USA                                                       22,0

Eiffage, Frankrike                                              19,4

Skanska, Sverige                                                18,4

Strabag, Österrike                                              18,2

FCC, Spanien                                                     18,1


Världens största byggbolag räknat efter omsättningen 2009 i miljarder dollar. Listan kommer från International Constructions sammanställning över de 200 största globala byggarna.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.