lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Klart vilka som får lämna Lindbäcks – fastighetsaffär med kommunen kan vara olaglig

Publicerad: 25 oktober 2022, 11:29

Lindbäcks superfabrik i Piteå. Foto: Maria Fäldt

Efter förhandlingar med facket står det klart att 80 personer av de 100 som varslas från Lindbäcks Bygg jobbar i fabriken. Samtidigt kommer uppgifter om att en fastighetsaffär mellan bolaget och Piteå kommun kan ha varit olaglig.

Ämnen i artikeln:

SvepetLindbäcks byggbyggkonjunkturvarsel

R


Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare är klar och under onsdagen den 26/10 kommer alla anställda som berörs i Piteå att meddelas om uppsägning. Stockholmskontorets förhandling har inte hunnit lika långt utan inleds inom kort.

– En tung vecka i Lindbäcks historia. Men tyvärr fortsätter marknadsläget att vara utmanande för oss. Många intresserade kunder väljer att avvakta och vi har inget annat val än att anpassa verksamheten efter verkligheten. Vi måste stå starka genom krisen för att sedan kunna växla upp när marknaden vänder, säger Mikael Brandt, vd för Lindbäcks Bygg, i ett pressmeddelande.

Den procentuella fördelningen mellan kollektiv och tjänstemän i totalt anställda före och efter varsel består, 65 respektive 35 procent. Efter uppsägningar kommer Lindbäcks att ha cirka 430 anställda.

Fastighetsaffär granskas

Men varslet är inte det enda orosmolnet på Lindbäcks himmel just nu. Enligt experter som SVT Norrbotten har pratat med kan en fastighetsaffär som bolaget gjort vara olaglig. 2020 köpte Piteå kommun Lindbäcks fabrik i Öjebyn för 110 miljoner kronor och hyrde tillbaka det direkt till bolaget – något som bland andra Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, dömer ut som ett brott mot kommunallagen och något som mest liknar ett lån till bolaget.

– Kommunen köper först loss fastigheten för att hyra ut den och redan där skulle jag säga att det skiter sig. Sedan blir det bara värre och värre, säger Olle Lundin, till SVT.

Både dåvarande kommunalrådet i Piteå, Helena Stenberg (S), och nuvarande vd för Lindbäcks Bygg, Mikael Brandt (som dock inte var inblandad i bolaget vid tillfället) säger till SVT att det inte har förekommit något olagligt i affären och att den var gynnsam för båda parter.

Varselläget i byggbranschen

31 augusti, Anebyhus: Småhustillverkare varslar efter kostnadsökningar – förlorar pengar på levererade hus

4 oktober, Götenehus: Ännu en hustillverkare varslar: 25 kan få gå efter ökade kostnader och vikande efterfrågan  

12 oktober, Serneke: Serneke har varslat stor del av yrkesarbetarna i Stockholm

17 oktober, Lindbäcks Bygg: Lindbäcks Bygg-vd:n om nedskärningarna: ”Vi lever i en krigsekonomi”

17 oktober, Bomodul: Modulbyggare varslar merparten av de anställda

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev