Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konjunktur: Marknaden vänder nästa år

Publicerad: 24 juni 2013, 06:48

Det ser fortsatt kärvt ut på den svenska byggmarknaden, men mycket talar för att marknaden bottnar under 2013. Ett ökat bostadsbyggande i flerbostadshus och en tempohöjning av järnvägsbyggandet kan fungera som tillväxtmotorer under nästa år.


”Kärv byggmarknad” är rubriken på Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturprognos.

– Vi räknar med att marknaden fortsätter dippa i år, men det ser också ut som att vi får bottenkänning. Det privata lokalbyggandet är väldigt svagt för närvarande, men den successiva förbättringen i ekonomin lär medföra att privata aktörer i ökande grad startar projekt som ligger i pipeline. Dessutom ökar nybyggandet av bostäder i flerbostadshus just nu, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Sveriges Byggindustrier räknar med att de samlade bygginvesteringarna minskar med 3 procent i år. Bakom tappet ligger bland annat minskade ombyggnadsvolymer, en fortsatt ursvag produktion på småhussidan och en nedgång på 9 procent av de privata investeringarna av lokaler.

Bostadsmarknaden är tudelad. Investeringsmässigt var 2012 ett svagt år för nyproduktionen, som minskade med 14 procent. Huvudskälet var att nyinvesteringarna i småhus minskade med 26 procent och småhusmarknaden ser fortsatt skärv ut. Prognosen pekar på en produktion av 5 500 småhus i år och 6 500 nästa år. Det kan jämföras med 2006 då produktionen låg på nästan 14 000 småhus.

– Däremot ser det ut som att flerbostadsbyggandet får ett ordentligt uppsving i år. Byggloven för flerbostadshus ökade med 44 procent under första kvartalet och prisutvecklingen för bostadsrätter har också varit stark under inledningen av året. Ungefär hälften av de byggstartade lägenheterna ligger i Storstockholm och Storgöteborg, säger Johan Deremar.

Den totala ombyggnadsvolymen minskade med 9 procent under första kvartalet i år och Sveriges Byggindustrier räknar med en fortsatt svag utveckling. Sammantaget landar prognosen för bostadsinvesteringarna på –2 procent i år för att sedan vända och öka med 3 procent under 2014.

Anläggningsinvesteringarna ökade med 8 procent 2012. Då var det i huvudsak den privata energisektorn som höll upp volymerna. Nu faller de privata investeringarna, men istället går det offentliga infrastrukturbyggandet in och agerar draglok. Järnvägsbyggandet har gått på sparlåga under ett par år.

– Men nu rullar projekten in. Järnvägsinvesteringarna ökade med 8 procent under det första kvartalet. Sammantaget räknar vi med att anläggningsinvesteringarna minskar med 2 procent i år, men sedan vänder det och stiger med 1 procent under 2014, säger Johan Deremar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.