Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konjunkturbarometern: blygsam uppgång

Publicerad: 29 oktober 2009, 21:07

Stämningsläget bland företag och hushåll är svagare än normalt, men det håller på att ljusna.


Barometerindikatorn, som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, ökade till 94,8 i oktober från 90,7 månaden innan. Denna nivå på indikatorn signalerar att stämningsläget bland företag och hushåll är svagare än normalt.

Tillverkningsindustrin, de privata tjänstenäringarna och hushållssektorn bidrar positivt till barometerindikatorn i oktober medan byggindustrin bidrar negativt. ??

Vad gäller företagen så planerar allt färre att minska personalstyrkan. Läget i svenskt näringsliv förbättrades ytterligare under tredje kvartalet i år och konfidensindikatorn steg 12 enheter jämfört med kvartalet innan. Från bottennoteringen under första kvartalet 2009 har indikatorn nu stigit 24 enheter. Sysselsättningsplanerna pekar fortsatt nedåt, men det är samtidigt betydligt färre företag som räknar med nedskärningar jämfört med tidigare. ??

Hushållens tro på det ekonomiska läget steg ytterligare något i oktober. Konfidensindikatorn, CCI, ökade till 7,5 från 5,6 månaden innan. CCI, som successivt stigit sedan maj i år, ligger nu något över det historiska medelvärdet.

Hushållen har en nästan oförändrat positiv syn på sin egen ekonomi, och samtidigt en mindre negativ syn på hela den svenska ekonomin. Men över hälften av hushållen anser fortfarande att läget i svensk ekonomi är sämre nu än för tolv månader sedan.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.