Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konjunkturbarometern: Bygg ökar starkt

Publicerad: 25 november 2010, 10:04

Fortsatt stark tillväxt i näringslivet. Bygg blomstrar, men har svårt att få tag i arbetskraft.


Barometerindikatorn steg närmare fyra enheter mellan oktober och november i år. Därmed ligger indikatorn återigen i nivå med toppnoteringarna från hösten 2000 och våren 2007.

Ökningen beror främst på att indikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet samt de privata tjänstenäringarna har stärkts påtagligt de senaste månaderna. Såväl orderingång som byggande och sysselsättning har ökat betydligt och konfidensindikatorn steg tio enheter mellan oktober och november. Men byggföretagen har fortfarande svårigheter att hitta lämplig arbetskraft. Andelen företag som anger finansiella restriktioner som främsta hinder har fortsatt att minska och utgör nu endast fem procent. Branschen räknar med fortsatt betydande tillväxt de närmaste månaderna.

Efterfrågan för de privata tjänstenäringarna har ökat betydligt de senaste månaderna och sysselsättningen har fortsatt att stiga.

Konfidensindikatorn steg hela 15 enheter i november och ligger på sin högsta nivå någonsin. Tjänsteföretagens förväntningar indikerar en fortsatt stark efterfrågetillväxt de närmaste månaderna och även sysselsättningsplanerna är mer optimistiska än på länge.

Däremot sjönk förra månaden hushållens konfidensindikator rejält efter att ha stigit tio månader i rad, men indikatorn ligger klart över det historiska genomsnittet.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.