Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konjunkturbarometern: Bygg över normalvärdet

Publicerad: 29 juli 2010, 10:08

Indikatorn för svenska företag och hushåll har sammantaget minskat 0,3 enheter senaste månaden men ligger högre än normalt. Bygg- och anläggning  ligger stabilt och på höga nivåer.


Trots det faktum att barometerindikatorn minskade 0,3 enheter mellan juni och juli i år, från 111,6 till 111,3, ligger den fortfarande på en nivå som signalerar att stämningsläget bland företag och hushåll är betydligt starkare än normalt.

Konfidensindikatorerna för bygg- och anläggningsverksamhet samt detaljhandel är kvar på samma nivå som förra månaden. Indikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet ligger klart över normalvärdet, medan indikatorn för detaljhandeln ligger marginellt över.

Indikatorn för tillverkningsindustrin minskade fem enheter mellan juni och juli. Fallet i indikatorn beror på att företagens produktionsplaner är mer dämpade jämfört med månaderna innan. Indikatorn ligger dock fortfarande betydligt över det historiska genomsnittet. Konfidensindikatorn för de privata tjänstenäringarna steg fem enheter och ligger betydligt över det historiska genomsnittet.
Konfidensindikatorn för näringslivet steg 12 enheter mellan första och andra kvartalet i år. På drygt ett år har indikatorn stigit drygt 50 enheter och ligger mycket över det historiska genomsnittet.
Nu räknar industrin med en mer dämpad tillväxt de närmaste månaderna.

Hushållens konfidensindikator (CCI) steg 1,3 enheter mellan juni och juli. Uppgången beror på hushållens mer positiva syn på den egna och den svenska ekonomin i nuläget. Hushållen har för närvarande en betydligt mer positiv uppfattning om det ekonomiska läget än normalt.

Värden:
>110 mycket starkare än normalt (++)
100-110 starkare än normalt (+)
90-100 svagare än normalt (-)
<90 mycket svagare än normalt (--)

Siffrorna är hämtade från Konjunkturinstitutet (KI)

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.