Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konjunkturbarometern för juli 2009 visar svag stämning trots uppgång

Publicerad: 2 augusti 2009, 10:11

Barometerindikatorn, som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, har ökat med knappt sju enheter från förra månaden och hamnar på 87,1 i juli. Men trots den kraftiga uppgången de senaste tre månaderna indikerar barometerindikatorn fortfarande att stämningsläget bland företag och hushåll är avsevärt svagare än normalt.


Enligt barometern har läget i svenskt näringsliv förbättrats under andra kvartalet i år, men är fortfarande mycket svagare än normalt. Konfidensindikatorn steg 12 enheter andra kvartalet från bottennoteringen första kvartalet. Färre företag redovisar minskning av efterfrågan och förväntningarna visar på en gryende optimism. Sysselsättningen har dock fallit betydligt och företagen räknar med fortsatta nedskärningar under innevarande kvartal. Andelen företag som rapporterar om finansieringssvårigheter steg återigen något i juli.

Vad gäller hushållens inställning till det ekonomiska läget har det förbättrats  ytterligare i juli. Konfidensindikatorn (CCI) har ökat med 5 enheter från månaden innan och uppgår till -3,7. Det är tredje månaden i rad som CCI ökar och såväl synen på den egna som på den svenska ekonomin är mer positiv än förra månaden. Sett i ett historiskt perspektiv är hushållens förtroende för ekonomin fortfarande svagare än normalt.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.