Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konjunkturbarometern, företag och hushåll september

Publicerad: 27 september 2009, 07:54

Barometerindikatorn, som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, steg drygt två enheter mellan augusti och september, från 88,9 till 91,0. Indikatorn signalerar därmed att stämningsläget bland företag och hushåll gått från att vara mycket svagare än normalt till svagare än normalt.


På företagssidan rapporterar detaljhandeln rapporterar starka försäljningssiffror.?Konfidensindikatorn för näringslivet steg ytterligare fyra enheter i september och har nu ökat sex månader i rad. Samtliga sektorer, utom tillverkningsindustrin, bidrog i positiv riktning.

Indikatorn visar ändock på att läget i näringslivet är svagare än normalt, medan den ända sedan förra hösten och fram till augusti i år varit mycket svagare än normalt.??

Hushållen har blivit alltmer optimistiska inför det ekonomiska läget de senaste månaderna. Konfidensindikatorn (CCI) steg för femte månaden i rad i september, till 5,6 från 3,1 där den låg i augusti. Därmed hamnar nivån på CCI något över det historiska genomsnittet.

Såväl synen på den egna som på den svenska ekonomin har blivit mer positiv; men hushållen är fortfarande mer pessimistiska än normalt vad gäller svensk ekonomi.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.