Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konjunkturen: Svag nedgång mot ljus fond

Publicerad: 29 april 2010, 07:45

Barometerindikatorn har minskat något - en drygenhet - under mars och april, men stämningsläget är gott och bygg har stabiliserats.


Efter att ha stigit 36 enheter från april 2009 till februari i år har alltså Barometerindikatorn minskat med drygt en enhet. Läget är trots det fortfarande på en nivå som signalerar att stämningsläget bland företag och hushåll är starkare än normalt.

Företag: Näringslivet planerar för ökad sysselsättning
Konfidensindikatorn för näringslivet steg tre enheter mellan fjärde kvartalet 2009 och första kvartalet i år. På ett år har indikatorn stigit drygt 40 enheter och ligger klart över det historiska genomsnittet.

Byggindustrin redovisar nu ökad orderingång för första gången på närmare två år. Såväl byggande som sysselsättning har stabiliserats och branschens finansieringsproblem har minskat. Endast knappt tio procent av företagen anger nu finansiella restriktioner som främsta hinder för verksamheten. Byggindustrin räknar med att byggandet stiger under innevarande kvartal och antalet anställda väntas återigen öka.

Tillverkningsindustrin rapporterar om en avsevärd tillväxt i såväl orderingång som produktionsvolym för första kvartalet.

Försäljningsvolymen inom handeln steg ytterligare under första kvartalet i år. Framför allt är det inom handel med motorfordon och
handel med textilier, kläder och skor som tillväxten har varit stark.

Efterfrågan för de privata tjänstenäringarna ökade ytterligare under första kvartalet i år och tillväxten var starkast för resebyråer, datakonsulter och uppdragsverksamhet.

Hushåll: Hushållen allt mer optimistiska
Hushållens konfidensindikator (CCI), som mäter synen på den egna och den svenska ekonomin, steg under april med 3,9 enheter till 19,5. Hushållen har därmed en betydligt mer positiv uppfattning om det ekonomiska läget än normalt.

Hushållens syn på läget på arbetsmarknaden blir också allt ljusare. Makroindex steg under april med nästan 10 enheter och uppgår nu till 31,5.
Även mikroindex, som sammanfattar hushållens syn på sin egen ekonomi, steg något under april, från 6,1 i mars till 7,3 i april.

Hushållens uppfattning om hur den egna ekonomiska situationen har utvecklats de senaste tolv månaderna är något mer negativ än den var i mars. Hushållen är däremot mer optimistiska över hur den egna ekonomin kommer att utvecklas på tolv månaders sikt. Fler hushåll än i mars anger att det är troligt att de under den närmaste tolvmånadersperioden kommer att köpa eller byta bil och fler svarar att de kommer att lägga mer pengar på inköp av kapitalvaror. Däremot är det färre än i mars som förmodas renovera bostaden inom tolv månader, men det är fortfarande fler än normalt som har sådana renoveringsplaner.

Svenskarnas syn på svensk ekonomi i nuläget är mer positiv än den var i mars, 40 procent av hushållen anser att läget är bättre än för ett år sedan och 24 procent att det är sämre.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.