lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konkurserna fortsätter sjunka

Publicerad: 10 december 2009, 09:41

Företagskonkurserna sjönk för andra månaden i rad med, denna gång med 5 procent – men för byggsektorn kan en uppgång dröja.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

Antalet företagskonkurser i november uppgick till 607 stycken, vilket innebar en minskning med 5 procent jämfört med samma månad föregående år. Det var andra månaden i följd som konkurserna sjönk. Stockholms län noterade en månadsminskning på hela 14 procent och stod därmed för merparten av konkursnedgången.

– Den kraftiga konkursuppgången från förra hösten har mattats av och läget stabiliserats i de flesta branscher. Stockholms län med sin stora representation av detaljhandels- och privata tjänsteföretag gynnas särskilt av den nu sakta tilltagande efterfrågan, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Men ackumulerat fram till november är konkursökningen fortfarande avsevärd, plus 28 procent jämfört med 2008.

– Vi kommer att stanna vid cirka 7 000 företagskonkurser i år, vilket är ungefär 1 500 fler än förra året och i nivå med 2003, som är toppnotering för konkurser på 2000-talet. Med tanke på finanskrisen och det snabba konjunkturfallet från förra hösten var denna utveckling väntad och konkursnivån är inte på något sätt dramatisk ur ett längre historiskt perspektiv, säger Roland Sigbladh.

UC bedömer att företagskonkurserna kommer att fortsätta att öka 2010 i riket.

– Allt fler positiva konjunktursignaler kommer nu, bland annat ökad orderingång och produktion inom tillverkningsindustrin, ökad försäljning för detaljhandeln samt en stigande efterfrågan på tjänster. Å andra sidan är det ekonomiska läget fortfarande svagare än normalt och för bland annat byggsektorn ser vändningen ut att dröja. Sysselsättningen förväntas minska ytterligare vilket håller tillbaka konsumtion och investeringar, säger Roland Sigbladh, och fortsätter:

– Dessutom har vi osäkerhetsfaktorn med de cirka 4 500 företag som fått uppskov med sin skatteinbetalning. Många av dessa har en svag likviditet och kan få akuta problem när återbetalning ska ske under nästa år. Sammantaget blir vår konkursprognos för 2010 en ökning med 5 procent.

Källa: UC

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev