Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konkursminskning, men läget är inte stabilt än

Publicerad: 9 november 2009, 10:13

Under oktober månad innebar en nedgång för antalet företagskonkurser, vilket var första gången sedan juni 2008. Byggbranschen drabbades hårdast i västra Sverige.


Årets ackumulerade konkursuppgång i riket ligger nu på 33 procent.
Antalet företagskonkurser under oktober uppgick till 543 stycken vilket innebar en minskning med 40 stycken eller 7 procent jämfört med samma månad året innan. Senast konkurserna sjönk en enskild månad var i juni 2008.

Det förbättrade konkursläget avser alla stora branscher men främst stod de privata tjänsteföretagen, handeln och transportsektorn för de största konkursminskningarna sett till de höga jämförelsetalen från hösten 2008. Konkursnivån är dock fortfarande hög.

Stockholms och Skåne län som bidrog mest till oktoberminskningen, men i Västra Götalands län ökade konkurserna kraftigt.


– Konkurssiffrorna för Stockholm i oktober blev låga tack vare regionens många tjänste- och handelsföretag medan Västra Götaland drabbades främst av ett ökat antal byggkonkurser, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Trots de sjunkande konkurstalen har många svenska företag fortfarande ekonomiska problem. En genomgång av 2008-boksluten för 290 000 svenska aktiebolag visar på en genomsnittlig omsättningsökning på 6 procent, medan resultaten sjönk med 31 procent i snitt jämfört med hur de såg ut 2007.
Och mycket talar för att denna utveckling har fortsatt även under 2009.


– Många företag har fortfarande en svagare orderingång än normalt. Samtidigt har man ofta tvingats till prissänkningar och i många fall inte hunnit anpassa sina kostnader i den utsträckning som hade krävts för att upprätthålla lönsamheten. Detta är förklarligt då nedgången förra hösten både kom snabbt och var historiskt kraftfull. Utmaningen framöver ligger i att klara sin likvida situation tills konjunkturen vänder upp och efterfrågan tar ordentlig fart igen, menar Roland Sigbladh.

                                                                                                                                Källa: UC

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.