Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Konkursvåg bland Stockholmsbyggare

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Mer än hälften av alla byggföretag i landet som gått i konkurs under årets sju första månader är hemmahörande i Stockholms län - 212 av 398 företag. Det är inga stora företag men inte heller de allra minsta. Siffrorna gäller aktiebolag och handels-/kommanditbolag, enskilda firmor är inte inräknade.

Byggkonkurserna i Stockholm har i år ökat med 25 procent jämfört med samma period förra året.

-Det är en märkligt hög siffra och förändringen är så stor att den är statistiskt säkerställd, säger Fredrik Polland, affärsutvecklare på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

När UC analyserar statistiken ser de att företagen har varierat antal anställda, omsättningen skiljer sig åt och företagen har funnits olika länge. Det finns fler företag i kategorin "noll anställda", något fler unga företag samt fler företag med en relativt låg omsättning.

Konkursökningen är anmärkningsvärd eftersom den bryter mot den allmänna trenden. Antalet konkurser i landet har nämligen minskat kraftigt i år, i Stockholms län har de minskat i nästan lika hög grad och för företag med byggverksamhet i hela landet har de minskat med en procent.

Ingen vet varför så många byggföretag i Stockholms län gått omkull. Flera aktörer i branschen förvånas över siffrorna och deras förklaringar är delvis motstridiga.

-Det är väl mindre företag som kan vara dåliga på ekonomi och lämnar för lågt pris, säger Lars Ihse, vd för Stockholms byggmästarförening där bara fem av konkursföretagen var medlemmar. Möjligen kan några ytterligare finnas bland de företag som uteslutits eftersom de inte betalt medlemsavgiften men merparten av dem har inte varit medlemmar.

Ihse tror att den ökade konkurrens som uppstått sedan EU-utvidgningen kan vara en orsak till konkursvågen.

-De mindre företagen har utsatts för hård konkurrens, både som underentreprenörer och på privatmarknaden. Den svarta och grå privatmarknaden har nästan helt erövrats av polacker och balter. Det märks i byggvaruhandeln, alla före en i kön talar polska, säger Lars Ihse.

Rolf Klaesson, yttertaksföretaget Protan, säger att han varit på ett tiotal vindar i Stockholmsområdet de senaste veckorna och det har nästan uteslutande varit utländska byggnadsarbetare som hållit på med mureri, isolering och snickeri. Rolf Klaesson tror också att många svenska företag förlorat jobb på privatmarknaden.

-Alla enklare jobb ute hos konsumenterna utförs av ester eller ryssar. Jag tror att det tar hårt för många mindre företag.

Enligt Rolf Klaesson har också en hård konkurrens i kombination med pressen att sänka byggkostnaderna gjort att marginalerna krympt, vilket gjort det kärvt för företagen.

Kenth Hedström, Nils Hedström Byggnads AB i Stockholm, säger att de märkt av den ökade konkurrensen, även om den inte drabbat dem.

-Vi har haft turen att få mycket jobb, säger Kenth Hedström.

Lars Ihse och Rolf Klaesson tror också att de problem som bringat de kursade företagen på obestånd börjat långt tillbaka i tiden, då konjunkturen var betydligt sämre.

-Det är först nu det börjar märkas ute på byggena att det är bättre tider, säger Lars Ihse.

Peter Blomqvist, Lövdalens Bygg och PBAB, tror däremot att det är den goda konjunkturen som orsakat konkurserna. Han säger att de har märkt av ett uppsving under ett och ett halvt års tid och han tycker sig känna igen mönstret.

-Många företag tycker det är positivt när det sätter fart, det ser bra ut när det omsätts mycket pengar. Sen hänger inte organisationen med och ekonomin blir lidande när de växer för fort, säger Peter Blomqvist.

En annan teori är att ekonomisk brottslighet ligger bakom. Enligt Svante Olofsson, advokat med närmare tio byggkonkurser på sitt bord, är en stor andel rena bluffbolag.

-Det stora flertalet är bolag som använts för att ställa ut luftfakturor för att täcka upp för någon annan som har svart arbetskraft, säger Svante Olofsson till Dagens Nyheter.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.