Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Konsulter signalerar vändning

Publicerad: 30 oktober 2013, 08:03

Byggkonsulter och arkitekter tror på ökande orderingång, högre debiteringsgrader och förbättrad lönsamhet under det kommande året. Det visar den senaste Investeringssignalen, Svenska Teknik & Designföretagens (STD) återkommande marknadsundersökning.


Företagen räknar med förbättringar inom i princip samtliga delsektorer. Det är många fler som tror på ett starkare orderläge än ett försämrat orderläge i mars 2014. Men samtidigt tror majoriteten, över hälften, på ett oförändrat orderläge, även om trenden är att optimismen tilltar.

Detta gäller även rekryteringsbehovet. Företagens rekryteringsintentioner närmar sig normalnivåer då de flesta teknik- och industrikonsultföretag signalerar rekryteringsbehov och även arkitektföretagen uppvisar ett tilltagande rekryteringsbehov.

”Det råder fortsatt prispress i bygg- och anläggningssektorn. Företag klagar över att priserna närmar sig kritiska nivåer, både inom offentlig upphandling och för ramavtal”, skriver David Cramér, STD, i rapporten.

”För industrikonsulterna har man dock kunnat redovisa en positiv prisutveckling under den senaste perioden. Det är viktigt att företagen kan höja sina arvoden framöver, för att kunna bibehålla lönsamheten när beläggningsgraderna blivit så höga att de inte går att höja mycket mer.”

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.