Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

KONSULTERNA: "Nedgången börjar märkas"

Publicerad: 19 februari 2009, 13:40

Efter tre starka år med ett all-time-high på många håll och kanter under 2008 så börjar den väntade nedgången bli märkbar hos landets arkitekter och övriga byggkonsulter. Orderstockarna blir kortare och beläggningsgraderna sjunker. Det visar STD:s (Svensk Teknik och Design) investeringssignal.


STD utförde sin företagsenkät under perioden 1 januari till 3 februari. Pilarna pekar neråt – om än inte allt för dramatiskt ännu – inom alla sektorer utom en. Inom infrastrukturområdet fortsätter satsningarna.

-Företagen inom STD-sfären visar överlag sämre beläggning och kortare orderstock än på flera år och nu börjar även priserna att vända neråt, säger David Cramér, branschanalytiker på STD.

-Kombinationen av fallande volymer och fallande priser är oroande. Det här är en personalintensiv bransch där lönerna svarar för en stor andel av de totala kostnaderna. Om marginalerna sjunker finns små manövreringsutrymmen för att snabbt kunna anpassa sig till en avtagande debiteringsgrad och sjunkande priser, säger David Cramér.

Men bilden är inte entydig. Det finns företag som fortfarande visar goda siffror och som är optimistiska om framtiden. De som arbetar med offentliga projekt visar en ljusare bild än de som arbetar med den privata sektorn. Sektorer som energi- och kraft, anläggningsverksamhet och miljöprojekt fortsätter öka.

Hos arkitekter och byggkosnulter är det bostadssidan som genererar minskande orderingång. Av de tillfrågade företagen tror 15 procent att orderstocken ökar under det närmaste halvåret, 37 procent tror på en oförändrad stock och 48 procent räknar med en minskning. Bostadssektorns andel av byggkonsulternas samlade volym har minskat från 13 procent i höstas till 10 procent i januari.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.