Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Kontorshyresgäster räknar med avmattning

Publicerad: 4 Juni 2008, 11:36

De större kontorskunderna i storstäderna räknar med en konjunkturavmattning, att det egna rekryteringsbehovet ska minska en aning och behovet av mer lokalyta är mindre akut än tidigare. Det visar vårens mätning av Skanskas Kontorsindex. Förra året visade undersökningen på rekordstark framtidstro bland företagen, i år är resultaten fortfarande goda men på en något lägre nivå


I år har 400 personer ingått i panelen som hämtas från större lokalhyresgäster i storstadsregionerna.
Fortfarande räknar fler företag att de kommer att ha en större kontorsyta om ett år (23 procent) än att de kommer att behöva mindre ytor (9 procent). Men våren 2007 var skillnaderna ännu större, 26 procent mot 6 procent.

-Det är arbetsmiljön och inneklimatet som kommer först på prioriteringslistan vid valet av nya kontorslokaler. Hos 92 procent hamnar arbetsmiljö och klimat i topp. Planlösning kommer tvåa och tredje viktigast är ekonomiska villkor. Fördelningen har sett ut så här de senaste åren, säger Veronica Haglund, Skanska.
De företag som flyttat under de senaste fem åren har dessutom fått frågan om vilka effekter de sett av flytten på arbetsmiljön. Framförallt är det ökad trivsel som upplevs som den tydligaste effekten av att flytta till nya kontorslokaler. 42 procent uppger att de upplever en ökad arbetseffektivitet och närmare en tredjedel anser att det har blivit lättare att nyrekrytera efter flytten. Intressant är också att 12 % av företagen säger sig ha märkt av en minskad sjukfrånvaro.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.