fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Kräftgång väntar för Europas byggmarknader – men här är ljusglimtarna

Publicerad: 22 november 2022, 14:48

Prognosen för Europas byggmarknader är dyster.

Nya prognoser från Euroconstruct visar på mycket svag tillväxt för de europeiska bygg- och anläggningsmarknaderna under de kommande två åren. En ljusning kan skönjas först 2025. Sverige och Finland utmärker sig som de två länder där byggtakten sjunker allra mest.

Ämnen i artikeln:

Svepetbyggkonjunkturbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Det förvärrade makroekonomiska läget för Europas ekonomier innebär ett hårt slag för byggnäringen enligt en färsk prognos från nätverket Euroconstruct. De totala investeringarna inom de europeiska bygg- och anläggningssektorerna väntas i stort sett landa på nolltillväxt under såväl 2023 som 2024. En ljusning väntar först under 2025.

Det är framförallt bostadsmarknaden som dyker. Prognoserna för bostadsbyggandet under nästa år justeras nu ned, med 3,4 procent jämfört med tidigare bedömningar från juni. Även den tidigare så heta renoveringsmarknaden faller. Men det finns ljusglimtar. Utsikterna för de europeiska anläggningsmarknaderna är positiva till följd av att många länder investerar i klimatomställningen – inte minst förnybar energi –  samtidigt som man rustar upp befintlig infrastruktur.

Läs även: Därför drar de nordiska byggmarknaderna åt olika håll: ”Osäkerheten har förstärkts”

I samband med att prognosen presenterades på Euroconstructs konferens i London sa Mohammed Chaudri, chefekonom på Experian, att marknadsförutsättningarna försämrats avsevärt det senaste halvåret. Orsaken är Ukrainakriget som i kombination med kvardröjande effekter från pandemin har lett till skenande konsumentpriser, räntehöjningar och sjunkande förtroende bland hushållen.

Ser man närmare på de nitton enskilda länder som ingår i nätverket Euroconstructs bevakningsområde är det den italienska byggmarknaden som presterar bäst med en tillväxt på 12,1 procent, delvis pådrivet av EU-subventioner. Storbritannien får en nolltillväxt under nästa år medan Tyskland får en negativ tillväxt under hela prognosperioden fram till 2025. Av alla nitton länder sjunker byggtakten mest i Finland och Sverige, men då från höga nivåer.

Om Euroconstruct

Euroconstruct är ett analysnätverk med fokus på bygg- och anläggningsmarknaderna i Europa. Varje marknad har en nationell representant. Prognoscentret representerar Sverige och Norge.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev