Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

"Lågprisfokus är ett hot mot mänskligheten"

Publicerad: 12 november 2013, 15:14

Den globala ekonomin är på kollisionskurs med naturen och byggindustrin är ett av de centrala verktygen för att komma tillrätta med situationen. Det menar Anders Wijkman, ordförande i Romklubben, som var en av talarna under Veidekkes miljödag häromveckan.


Enligt prognoser från OECD kommer den globala ekonomin att tredubblas fram till år 2050. Men den konventionella tillväxten är, enligt Anders Wijkman, på kollisionskurs med naturen och leder till klimatförsämringar, överutnyttjande av olika ekosystem och knappare och dyrare råvaror och energi.

– Allt värdeskapande är beroende av tillgången av olika naturresurser. Fram till nu har vi haft relativt låga energikostnader och detta har varit en förutsättning till vår konventionella tillväxt. Men nu håller det mönstret på att brytas. Utvecklingstrenden måste byta spår. Teknikerna finns men villigheten att styra marknaden i rätt riktning är ytterst bristfällig, säger Anders Wijkman.

Byggindustrin – som svarar för 30–50 procent av materialflödena och cirka 40 procent av EU:s energianvändning – spelar en central roll.

– Arbetsproduktiviteten har ökat tjugofalt sedan 1850-talet. Nu måste vi se till att resursproduktiviteten ökar åtminstone tiofalt under de närmaste 100 åren och femfalt under närmaste 50 åren. Den globala byggindustrin har en väldigt viktig roll att spela. Ett sätt att få upp tempot i det cirkulära tänkandet är att den offentliga sektorn tar täten när det gäller innovationsupphandlingar, säger Anders Wijkman.Här är några av Anders Wijkmans OBS-punkter för aktörer inom byggsektorn:Sätt större fokus energiförbrukningen i det befintliga byggnadsbeståndet. ”I Sverige har vi en debatt om miljonprogrammets bostadsbestånd som nu behöver rustas, men politikerna är lamslagna”.Glöm inte bort byggprocessen. 40–60 procent av energianvändningen sker under byggskedet. ”Vi måste bort från det traditionella lägsta-pris-tänkandet och i stället fokusera på ett livscykelperspektiv när det gäller kostnader och förbrukning”.För byggherre och huvudentreprenör gäller det också att ha koll på underentreprenörerna och mäta all energianvändning under projektet.Valet av byggmaterial är centralt. ”Jag vill se mer byggande i trä.”Försök hitta modeller för en cirkulär ekonomi i stället för en linjär; modeller som är inspirerad av kretslopp där produkter och material är lätta att återvinna. ”En cirkulär ekonomi skulle minska energi- och materialanvändningen kraftigt. Men det förutsätter nya affärsmodeller.”

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.