Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Lång nedgång väntas på Europas bomarknad

Publicerad: 6 augusti 2008, 09:22

Den europeiska bostadsmarknaden är på väg in i en svacka. Särskilt dramatiska är förändringarna i Spanien, England och på Irland. Sverige väntas följa efter.


De senaste åtta åren har varit en prisfest för alla säljare på den europeiska bostadsmarknaden. I många länder har priserna fördubblats. Uppgången har varit allra störst i Spanien följt av Frankrike, Storbritannien och Irland. I Sverige har priserna stigit 88 procent under perioden vilket leder till en femte plats, skriver nyhetssajten E24 som baserar sina uppgifter på siffror från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s.

Men där uppgången varit som störst är nu också prisfallet som mest dramatiskt. I Spanien sjönk priserna med 24 procent under det första kvartalet i år. På Irland har priserna fallit med 12 procent, i Storbritannien 9 procent. Höga räntor, restriktiva banker och lägre köpkraft hos hushållen påverkar nedgången.

I Spanien har utvecklingen redan lett till ökad arbetslöshet i byggbranschen och lägre BNP-tillväxt. I Storbritannien väntar sig Standard & Poor’s att priserna kommer att gå ned 25 procent totalt, vilket skulle göra att 14 procent av alla låntagare har bolån som är större än vad deras hus är värda.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.