Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Lindabs volymer på väg uppåt

Publicerad: 16 juli 2010, 07:17

Ventilations- och byggsystemföretaget Lindab på väg uppåtefter tuff vinter.


"Efter en hård vinter ser vi nu att den nedåtgående försäljningstrenden brutits i andra kvartalet. Det är dock ännu för tidigt att avgöra hur mycket som beror på senarelagd försäljning till följd av vintern, och hur mycket som är en återhämtning av den underliggande efterfrågan", skriver Lindabs vd och koncernchef David Brodetsky i företagets halvårsrapport.

"De positiva signaler vi ser under andra kvartalet är framförallt en förbättrad efterfrågan inom bostadsbyggandet, vilket i synnerhet påverkar försäljningen för affärsområde Building Components."

Sett över hela halvåret minskade försäljningsintäkterna med 18 procent till 2 949 Mkr (3 592), justerat för valuta och struktur uppgick minskningen till 13 procent.

Rörelseresultatet landade på 60 Mkr (122) och rörelsemarginalen blev 2 procent (3,4).

"Vad gäller trender i våra geografiska regioner visar Norden den mest positiva utvecklingen. Den underliggande efterfrågan i både Västeuropa och Central- och Östeuropa har kommit tillbaka till de nivåer de låg på före vintern", skriver David Brodetsky.

Lindab utvecklar, tillverkar, marknadsför och distribuerar produkter och systemlösningar i tunnplåt och stål för förenklat byggande och bättre inomhusklimat.

Koncernen omsatte 7 019 Mkr år 2009 och är etablerad i 31 länder med 4 500 anställda. Huvudmarknaden är yrkesbyggande som svarar för 80 procent av försäljningen medan bostäder står för 20 procent av försäljningen.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.