Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Livsstilsboende - den nya trenden

Publicerad: 14 augusti 2008, 08:35

”Säg mig hur och var du bor och jag ska säga dig vem du är”. Kanske finns det ett korn av sanning i det påståendet. Människor lägger mer pengar på sitt boende än någonsin tidigare. Bostadsbyggare, mäklare och inredningsmagasin har ett antal goda år bakom sig och även om konjunkturen just nu pekar mot en dämpning av prisutvecklingen på bostäder, så ser den trenden ut att hålla i sig ännu ett tag.


TEXT: NOMI MELIN LUNDGREN

55-plussaren har seglat upp som en av bostadsbyggarnas viktigaste målgrupp. Kapitalstark och fortfarande med en schysst lön på kontot varje månad och en alltför stor villa att hålla reda på är det bostadsutvecklarens mest åtråvärda kund.

”Den nya pensionären” är inte heller den som är den. Han eller hon vill inte hamna på ”hemmet” - inte i den gamla vanliga meningen – men kanske vill hon ha ett livsstilsboende ”där bostaden inte slutar vid lägenhetsdörren”, som Unni Åström, vd för projektutvecklingsbolaget Victoria Park uttrycker det.

Ett livsstilsboende – vad är då det?

Det handlar om ett boende där de som bor på området delar en rad gemensamma anläggningar och följaktligen också intressen och livsstilsbetonade önskemål.

Ett livsstilsboende kan ta sig olika former.

Kanske är det en Flygplansby – där invånarna bygger sina villor med tillhörande hangarer i kring ett flygfält.

Eller en hästgårdsby – där travbanan, hoppbanan, stall och hagar ligger alldeles intill bostadshusen och delas tillsammans av de boende.

Eller ett marinaboende, där båten och bryggan ligger rakt utanför lägenhetsdörren, ungefär som vid Bo01-området i Malmö.

Familjebostäders Bogemenskap i Hammarbysjöstad i Stockholm är ett annat exempel. Där har ett femtiotal boende över 40 år skapat ett boendekooperativ med egna lägenheter med tillgång till gemensamt kök, matsal, bibliotek, snickeri, TV-rum, festlokal och gästrum.

Eller så är det ett lyxboende av modell Victoria park i Limhamn utanför Malmö.

Läs mer i veckans nummer av Byggindustrin.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.