tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ljus över små byggare i ny rapport

Publicerad: 28 april 2010, 13:31

Swedbank och Företagarna ger en ljus bild av läget för små byggföretag i sin senaste småföretagsbarometer.

Ämnen i artikeln:

byggkonjunktur

De små byggföretagen har inte drabbats lika hårt i lågkonjunkturen som små företag i andra branscher. Detta beror till stor del på rot-avdragen. Konjunkturen i byggsektorn har stärkts avsevärt. Nu spås byggbranschen en fortsatt konjunkturförbättring under det kommande året.

Det skriver Swedbank och Företagarna i sin småföretagsbarometer.

Konjunkturindikatorn är en summering av nettotalen för beställningar, omsättning och sysselsättning. Den har stigit från 5 i höstas till 27 i vår.

Drygt vart fjärde byggföretag uppger nu högre omsättning än för ett år sedan. Lika många har ökat sysselsättningen under det gångna året.

En fjärdedel av byggföretagen planerar att nyanställa under det kommande året och bara 5 procent av företagen förutser nedskärningar under samma period.
Företagarnas chefekonom, Lars Jagrén, säger att låga nominella räntor, jobbskatteavdrag, rot-avdrag, satsningar på infrastruktur och regeringens insatser för att modernisera lägenheter i miljonprogrammet har lindrat krisen och nu bidrar till fortsatt ökad efterfrågan i byggbranschen.

Ett växande problem för byggföretagen är att hitta rätt arbetskraft. Vart fjärde byggföretag uppger i vårens undersökning att detta är det enskilt största hindret för fortsatt expansion.

Enligt rapporten är byggsektorn den bransch i Sverige där detta problem är mest tydligt.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev