Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ljusare tongångar i KI-barometern

Publicerad: 25 februari 2013, 14:00

Marknadssituationen lättades upp något under februari, både för det svenska näringslivet i stort och för bygg- och anläggningsverksamheten. Det visar Konjunkturinstitutets senaste barometer.


Den så kallade konfidensindikatorn för bygg- och anläggningsverksamhet var oförändrad i februari jämfört med månaden innan. I och för sig ligger byggindikatorn betydligt under det historiska medelvärdet och både byggproduktion och sysselsättning har fortsatt att minska, men det finns trots allt positiva signaler.

Byggföretagens orderingång har slutat att falla och företagen ser nu lite ljusare på efterfrågeutvecklingen och räknar med en viss ökning i orderingången de närmaste månaderna.

”Byggproduktionen bedöms totalt bli ungefär oförändrad, medan sysselsättningen förutses minska ytterligare något. Även anbudspriserna väntas fortsätta att falla, men det är färre företag än tidigare som räknar med sänkningar”, skriver KI i rapporten.

Konfidensindikatorn för näringslivet steg en enhet i februari. Den har därmed stigit tre månader i rad sedan bottennoteringen i november förra året, men ligger fortfarande klart under det historiska genomsnittet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.