Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ljusning för småhusen

Publicerad: 26 augusti 2009, 11:57

Botten tycks vara passerad för småhusbranschen.


Raset kom snabbt för ett år sedan. Anpassningen har varit tuff. Men nu ökar orderingången för monteringsfärdiga trähus. Och företagen står rustade, med betydligt högre produktivitet än före krisen.
– Vi har sett ökad orderingång under ett par månader. Det är för tidigt att säga att vi är inne i en stabil uppgång. Men vi känner fast mark under fötterna, säger Leif G Gustafsson, vd på Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF.

I juni 2008 registrerade småhusbyggarna 229 order. I juni i år var antalet order 307. Det är en uppgång med 34 procent.

Uppgången har kommit nyligen. Om man jämför sexmånadersperioder har orderingången minskat, från 1 758 bostäder under första halvåret 2008 till 1 420 bostäder under första halvåret i år. En minskning med 19,2 procent.
– Raset är över, säger Leif G Gustafsson.

Trä- och Möberlindustriförbundet TMF har 65 trähusföretag som medlemmar. Trähusindustrin sysselsätter omkring 6 000 personer. Totalt har organisationen omkring 800 medlemsföretag inom trä- och möbelindustrin. Där finns omkring 45 000 anställda.

Under den pågående krisen har omkring 6 000 personer varslats om uppsägning. Över 90 procent av dessa varsel har verkställts.
– Därefter har många varslade återanställts, men hur många vet vi ännu inte, säger Leif G Gustafsson.

Framför allt är det bland byggmaterialtillverkare, främst tillverkare av fönster och köksinredningar, som en förbättring märks. De har också gynnats av de nya rot-reglerna.

Hos trähusfabrikanterna märks en ökad efterfrågan på arbetskraft, som man nu hämtar från bemanningsföretag.
– Det är många företag som avstår från att anställa. Lagen om anställningsskydd, las, avskräcker arbetsgivarna i branschen, säger Leif G Gustafsson.
Men när det vänder står företagen bättre rustade än på länge.
– De har tvingats minska personalen och har lärt sig att producera med färre anställda. När det vänder uppåt har småhustillverkarna ökat produktiviteten radikalt.

Och trots att det finns tecken på en utplaning, och kanske en vändning, kvarstår allvarliga hot. Det svåraste hotet är den kvardröjande ekonomiska osäkerheten i hela världen.
Leif G Gustafsson pekar också på bankerna och deras villkor för utlåning som ett problem.
– Den som vill låna till en ny villa måste kunna klara 7–8 procent ränta, det är mycket tuffa villkor. Här borde Bostadskreditnämnden kunna gå in och garantera lån, säger Leif G Gustafsson.

I många år har export av svenska småhus nämnts som en potentiell framtida succé. Men ännu har det inte lossnat.
– Möjligheterna är enorma men få företag har tillräcklig kompetens för att gå utomlands. De flesta företag i branschen är fortfarande för små för att kunna exportera i nämnvärd omfattning.
Krisen har inte inneburit att många företag har slagits ut eller köpts upp av konkurrenter.
– Företagen lärde sig av 90-talskrisen, de har gjort nedskärningar snabbt och har överlevt på så sätt, säger Leif G Gustafsson.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.