Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ljusningen dröjer i byggbranschen

Publicerad: 29 januari 2010, 14:39

Barometerindikatorn för företag och hushåll ligger nu på den högsta nivån sedan mars 2008. Inom bygg är läget fortfarande svagt, men på sikt ser kursen mer lovande ut.


Barometerindikatorn sammanfattar både företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget. Mellan december 2009 och januari i år steg indikatorn med drygt två enheter, till 103,4.

Näringslivet blir alltmer optimistiskt; konfidensindikatorn steg 15 enheter mellan tredje och fjärde kvartalet 2009.

Från bottennoteringen under första kvartalet 2009 har indikatorn stigit närmare 40 enheter och den ligger nu över det historiska genomsnittet.

Märker byggbranschen av den här uppgången, Fredrik Isaksson, chefsekonom, Sveriges Byggindustrier?
– Rent generellt ligger byggmarknaden sent i konjunkturcykeln vilket just nu märks i form av att orderläget fortfarande är svagt.
– Men Konjunkturinstitutet mäter även utsikterna på ett års sikt, och de ser mer optimistiska ut. Återhämtningen tycks komma; byggloven och antal påbörjade lägenheter har ökat. Den statistiken är från oktober, november 2009, och visade att det rör sig i rätt riktning. Om inget oförutsett inträffar i världsekonomin kommer den återhämtning vi ser att ta sig.
– Byggbranschen är ju alltid fördröjd. Hushållens förtroende för ekonomin har återhämtat sig snabbt och det är en bra förutsättning för att de åter ska börja våga satsa. Å andra sidan, efter raset 2008 märktes det på allvar först sommaren 2009 inom byggbranschen som en följd av långa ledtider.

Hushållen är fortfarande något mer positiva än normalt.
Konfidensindikator, CCI, steg med en knapp enhet mellan december och januari, till 8,5. Denna nivå på CCI ligger något över det historiska genomsnittet, vilket indikerar att hushållens syn på det ekonomiska läget är något mer positiv än normalt.

Denna bild stärks av mikroindex som mäter hushållens syn på sin egen ekonomi och som ökat med 0,4 enheter.

Hushållens syn på svensk ekonomi är däremot något mer negativ jämfört med förra månaden och makroindex har fallit med 1,5 enheter.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.