Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Konjunktur

Ljust för företagen - men dystert på Stockholms byggmarknad

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


De svenska företagen går allt bättre - och konkurserna allt färre. Omsättningen har ökat och företagen visar betydligt högre vinster och förbättrad betalningsförmåga. Det visar ny statistik från affärs -och kreditupplysningsföretaget UC.

Boksluten från 2004 visar att medianomsättningen bland företagen i landet ökat med nära fem procent och resultaten med hela 22 procent jämfört med året innan. Företagen har förbättrat sin kreditvärdighet och det har inneburit färre konkurser i år.

Detaljhandeln är den bäst utvecklade branschen, medan fastighetsverksamheten haft den största ökningen av konkurser. Stockholms län står för drygt hälften av denna ökning på 20 procent, och även i Västmanland och Jönköping noteras många fastighetskonkurser.

-Även om ökningen antalsmässigt är liten, är den märklig sett till konjunkturen och det låga ränteläge vi har, säger Roland Sigbladh. I några fall rör det sig om fastighetsföretag med vidhängande byggverksamhet. Byggbranschen i Stockholm brottas med lönsamhetsproblem och har drabbats av ökande antal konkurser i år, vilket har fått återverkningar även på vissa fastighetsbolag.

Byggkonjunkturen ser god ut och i riket minskar konkurserna. Men trenden där antalet byggkonkurser i Stockholm ökar kraftigt fortsätter alltså. Ökningen av antalet byggkonkurser i Stockholm var i september 22 procent.

-Trenden består och har till och med förstärkts något, säger Fredrik Polland, UC.

Om anledningen till den kraftiga ökningen finns bara spekulationer om ökad internationell konkurrens, en eftersläpning från en sämre konjunktur och ekonomisk brottslighet med uppgjorda konkurser.

FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.