Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Lockoutvarsel i tvisten Byggnads - ME

Publicerad: 6 april 2011, 07:11

Maskinentreprenörerna varslar om lockout i tvisten med Byggnads.


Varslet tyder på att medlarnas försök för att få parterna att enas ännu är en bra bit från att lyckas.

Enligt lockoutvarslet utestängs 1 500 medlemmar i Byggnads från sina arbetsplatser torsdagen den 14 april.

Den 1 april utsågs medlingsinstitutet Göte Larsson och Gunilla Runnquist till medlare i tvistenmellan Byggnads och ME.

Byggnads la sitt strejkvarsel den 31 mars. Varslet omfattat 25–30 företag med sammanlagt omkring 400 arbetsplatser. Men uppskattningsvis 6 000 anställda som inte är uttagna i strejk kan komma att beröras av strejken. Det handlar om arbetsplatser där BI:s medlemmar i huvudsak är uppdragsgivare.

– Våra medlemsföretag kommer att drabbas allvarligt om strejken bryter ut. Det blir produktionsstörningar och förseningskostnader, säger BI:s vice vd Mats Åkerlind.

I bakgrunden till tvisten finns det nya avtalet mellan Byggnads och BI.

Under många år hade BI och Maskinentreprenörerna snarlika avtal med Byggnads. Sedan den 1 november 2010 gäller det nya byggavtalet mellan BI och Byggnads.

Byggnads kräver att avtalet med ME ska vara närmast en kopia av avtalet med BI. Byggnads argument är att det ska råda konkurrensneutralitet mellan företagen och att arbetarna ska ha samma villkor för löner och arbetstider i de båda avtalen.

– Jag har ingen förståelse för det resonemanget. Man kan inte sätta likhetstecken mellan två olika avtal. Varje avtal ska vara resultatet av förhandlingar med givande och tagande från båda sidor, säger Mats Åkerlind.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.