tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Magnolia senarelägger projekt och lämnar tillbaka markanvisningar

Publicerad: 21 februari 2023, 07:59

Foto: Pressfoto

Magnolia Bostad redovisar ett negativt resultat under det fjärde kvartalet, under ett år som tyngts av såväl utebliven försäljning som nedskrivningar.

Ämnen i artikeln:

SvepetMagnolia Bostadbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnationinflationdelårsrapportbostadsbyggandebostadsutveckling

JB


Magnolia Bostad redovisar ett rörelseresultat på minus 235 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, att jämföra med 196 miljoner kronor motsvarande kvartal 2021. Resultatet efter skatt var minus 281 miljoner kronor, jämfört med 148.

"Resultatet tyngdes av uteblivna försäljningar, negativa värderingseffekter, nedskrivningar av projekt och engångseffekter", skriver vd Johan Tengelin i vd-ordet.

Magnolia Bostad sålde 60 bostäder under det fjärde kvartalet, att jämföra med 534 under motsvarande kvartal 2021.

För att anpassa sig efter de nya förutsättningarna på marknaden har bolaget arbetat med kostnadsbesparingar och under det fjärde kvartalet gått vidare med översynen av sin byggrättsportfölj.

"På grund av fortsatt höga entreprenadkostnader har vi valt att senarelägga produktionsstarten för ett flertal projekt och har även lämnat tillbaka vissa markanvisningar och avbrutit förvärv där det inte funnits förutsättningar för att genomföra projekten enligt plan, totalt omfattande cirka 1 500 byggrätter. Vi har utöver detta även sålt drygt 700 byggrätter", skriver Johan Tengelin.

Han konstaterar att det skett en mycket kraftig inbromsning för nyproduktionen av bostäder i Sverige, och att den fulla effekten ännu inte setts. Men han har hopp om framtiden.

"Jag tror inte att det dröjer alltför länge innan inflationen kommer ner på mer normala nivåer, vilket bör leda till lägre räntor, förbättrade finansieringsmöjligheter, mindre osäkerhet i kostnadsutvecklingen och en generellt ökad investeringsvilja", skriver han.

Han tillägger att det finns ett omfattande underskott av bostäder i Sverige och att behovet av en fungerande nyproduktion kommer att vara stort för att klara Sveriges ekonomiska och sociala utveckling under kommande år.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev