Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Mäklare tror på stark marknad 2014

Publicerad: 3 januari 2014, 09:59

Bostadsmarknaden kommer att utvecklas starkt under 2014. Det tror landets fastighetsmäklare. Enligt Mäklarsamfundets enkätundersökning Mäklarinsikt Special bedömer 43 procent av mäklarna att priset på bostadsrätter kommer att öka och 47 procent bedömer att utbudet kommer att öka.


Marknaden för bostadsrätter bedöms enligt rapporten få en något mer gynnsam utveckling än småhusmarknaden. 34 procent av mäklarna räknar med ökande villapriser och 44 procent trot på ett ökat utbud på småhussidan.

Bankernas restriktiva utlåning fortsätter att ha stor betydelse på bostadsmarknaden. Varannan bostadsrättsmäklare och sex av tio småhusmäklare bedömer att utvecklingen på arbetsmarknaden kommer att ha stor påverkan.

– Synen på bostadsmarknaden är positiv och vår undersökning bekräftar att det finns en stark tro på bostadsmarknaden. Valutgången i september har lägre påverkan på bostadsmarknaden än faktorer som mer direkt påverkar konsumenternas plånböcker. Om kravet på kontantinsats ökar, amorteringskraven skärps eller om räntan höjs så bedöms dessa faktorer ge en tydligare påverkan på bostadsmarknaden visar vår undersökning, kommenterar Ingrid Eiken, vd på Mäklarsamfundet.

Rapporten innehåller också en trespaning.

Mäklarna tror på mer färg, ombonat och personligt i stället för de senaste årens ”ljust och fräscht-trend” med avskalad inredning.

Bergvärme står sig som det uppvärmningsalternativ som ökar köpintresset för småhus mest, följt av jordvärme. För bostadsrätter ökar köpintresset om lägenheten har en balkong och hiss. Även utsikten har stor betydelse.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.