Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Mäklarna ute i landet mer optimistiska än i stan

Publicerad: 29 juli 2010, 10:57

Enligt senaste Mäklarforum tror 49 procent av mäklarna att bostadspriserna kommer att ligga stilla under det närmaste halvåret, som följd av att räntorna börjat stiga och det stundande valet.


- Vi har fortfarande många spekulanter på visningarna och många nya objekt är på väg in- det borgar för att priserna kan fortsätta uppåt. Men samtidigt råder det valtider och prognoser om höjd ränta, det bromsar troligen prisutvecklingen något, säger Andreas Mühlich, marknadschef för SkandiaMäklarna, i ett pressmeddelande.

30 procent av mäklarna på en prisnedgång för hus och bostadsrätter, medan 21 procent ser en uppgång som trolig. Det råder geografiska skillnader i prisprognoserna; i Mälardalen och Norrland tror 60 respektive 40 procent av mäklarna på en ökning på upp till 10 procent på bostadspriserna de närmaste sex månaderna.

Mäklarna i storstäderna är mer försiktiga, både i Stockholms län och i Göteborgsregionen ser man ett scenario med sjunkande priser under det kommande halvåret.

Om Mäklarforum: Antal respondenter: 165 mäklare fördelade på 70 kontor. Mäklarforum genomförs av SkandiaMäklarna och är en kontinuerlig undersökning som vänder sig till samtliga mäklare på de 70 kontoren runt om i landet. Syftet är att fånga upp trender på marknaden och ge en bild av prisutvecklingen och kundernas attityder. Enkäten genomfördes i slutet av juni.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.