Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Mäklarsamfundet: Bostadsmarknaden är stabil

Publicerad: 17 maj 2010, 13:15

Ändå ser Mäklarsamfundets vd orosmoln från utlandet men bedömer det för tidigt att spå effekterna på den svenska bostadsmarknaden.


Under de tre senaste månaderna har priserna på både bostadsrätter och villor i riket gått upp med 3 procent. Sett till senaste året har bostadsrättspriserna stigit med 11 procent och villapriserna med 8.

Men under den senaste månaden har en stagnation kunnat skönjas: priserna på bostadsrätter i riket har gått upp med 1 procent, och i Stockholm har priserna backat till -1 procent. Ungefär samma siffror gäller för villor: i riket har villapriserna ökat med 1 procent, medan det i Stockholm syns en stagnation; 0 procent.

– Konjunkturen är något mer överblickbar i Sverige, nu kommer orosmolnen från utlandet. Det är ännu för tidigt att säga hur det påverkar den svenska bostadsmarknaden. De allra flesta flyttar på grund av att något sker inom familjen och vi köper bostad för att bo. Många tar även höjd för förändringar i ekonomin i sina kalkyler, såsom högre ränta, säger Jeanette Gustafsdotter, vd Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande från Mäklarsamfundet.


Siffror från Mäklarsamfundet

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News