Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Många unga förblir mambor

Publicerad: 18 maj 2010, 12:14

Tiderna för den som söker små och billiga lägenheter blir ännu tuffare. De kommande åren förväntas särskilt unga få slåss om bostäderna.


En rekordstor kull ungdomar som föddes i slutet av 1980- och början av 1990-talet är på väg ut på bostadsmarknaden. Drygt hälften av landets kommuner uppger att de har brist på bostäder som ungdomar vill ha. Det visar Boverkets bostadsmarknadsenkät 2009.

Även i kommuner där det inte råder någon generell bostadsbrist är de lägenheter som finns för stora eller för dyra för många unga. Antalet kommuner som uppger brist på bostäder för unga har ökat kontinuerligt de senaste tio åren.

– Hälften av kommunerna som har bostadsbrist för ungdomar ligger utanför storstäder och högskoleorter, säger Annette Rydqvist på Boverket.

År 2008 bodde var tredje 20-25-åring kvar hemma. Sammanlagt handlade det om 186 000 ungdomar som levde som så kallade mambor. 40 procent av dem var kvinnor och 60 procent män. Unga i storstadsområden bor hemma längre än andra. Variationerna är även stora beroende på om ungdomarna har utländsk eller svensk bakgrund, där ungdomar med utländsk bakgrund bor kvar hemma längre.

– Av de som har lyckats få en bostad bor cirka sju av tio i hyresrätt och två av tio i bostadsrätt, säger Annette Rydqvist.

De kommande åren kommer 640 000 unga mellan 15 och 19 år att vilja flytta till eget boende. Antalet 19-29-åringar kommer att öka med 20 000 om året fram till 2013, visar sammanställningar gjorda av Hyresgästföreningen och Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo).

Även Ungdomsstyrelsen ger varje år ut en rapport om ungas livsvillkor. Utredaren Per-Erik Jalava konstaterar att unga i regel har sämre förutsättningar än andra att få en bostad.

Unga har lägre inkomster, otryggare anställningar och bor oftare i ensamhushåll än äldre. De saknar boendereferenser i större utsträckning och har inte haft möjlighet att stå så länge i bostadskö. Lågkonjunkturen har påverkat bostadsbyggandet i landet negativt och bristen på särskilt små och billiga lägenheter är stor.

– De små och billiga lägenheterna är även attraktiva för andra grupper. Risken är att de unga blir utkonkurrerade av mer köpstarka grupper som till exempel den växande gruppen pensionärer som lämnar sina villor och flyttar till mindre lägenheter, säger Per-Erik Jalava.

Den stora ökningen av antalet ungdomar mellan 20 och 24 år de kommande åren kommer att få konsekvenser, varnar Ungdomsstyrelsen.

– Ökningen kommer att sätta ytterligare press på bostadsmarknaden särskilt på studentorter och i storstadsregionerna, säger Per-Erik Jalava.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News