Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Märkliga händelser i BM Impex

Publicerad: 23 september 2011, 07:30

Bolaget gick med förlust varje år. Konkursförvaltaren pekar på flera ovanliga händelser.


Konkursboet efter BM Impex kräver Ikea på 35,5 miljoner kronor och det är mycket möjligt att konkursförvaltaren stämmer möbeljätten.

– Ja, absolut, säger konkursförvaltaren, advokat Peter Thörnwall.

BM Impex begärdes i konkurs den 29 november 2010. Förvaltarberättelsen har nyligen nått Helsingborgs tingsrätt och innehåller flera uppseendeväckande uppgifter.

Medan BM Impex var verksamt slöts ett avtal med företaget TMB Elements i Lettland. Avtalet slöts av Mats Persson som agerade som vice vd. Han hade inte ensam firmateckningsrätt. Avtalet var värt omkring 3 miljoner kronor.
Men ingen av styrelseledamöterna blev informerad om affären, enligt vad de själva säger. Detta kan göra avtalet skadeståndsgrundande, skriver konkursförvaltaren.

Efter att Mats Persson hade slutit avtalet med det lettiska bolaget betalade BM Impex i enlighet med det ingångna avtalet och på så sätt accepterade bolaget avtalet, enligt konkursförvaltaren. Detta även om det aldrig skrevs något dokument som uttryckligen säger att styrelsen var informerad och godkände avtalet.

Att avtalet med det lettiska bolaget informellt accepterades på det här sättet är en omständighet som har påverkat konkursförvaltaren i hans beslut att inte kräva skadestånd av Mats Persson.

– Men jag nämner detta i förvaltarberättelsen så att den fordringsägare som anser att det är befogat ska kunna kräva skadestånd, säger Peter Thörnwall.

Han nämner också ett lån på 150 000 kronor som Mats Persson tog från bolaget. Han fungerade som vice vd vid det tillfället och därför skulle lånet kunna strida mot aktiebolagslagen. Men Mats Persson fanns inte registrerad hos Bolagsverket som vice vd när han tog lånet.

– Därför kan han inte lastas på formell grund, säger Peter Thörnwall.

Han säger att det har varit svårt att avgöra värdet på BM Impex krav på Ikea. Därmed har det också varit svårt att avgöra tidpunkten för obeståndet och om och när bolaget skulle ha upprättat kontrollbalansräkning. Dessa svårigheter medförde också att förvaltarberättelsen blev försenad.

Enligt ledningen i BM Impex berodde konkursen till 100 procent på att Ikea inte betalade för utförda jobb. Men konkursförvaltaren konstaterar att företaget aldrig visade ett positivt rörelseresultat.

Han skriver: "Bolaget förefaller enligt min bedömning ha satsat på omsättning före resultat."

Konkursförvaltaren Peter Thörnwall har inte beslutat om han ska anmäla eventuella misstankar om brott begångna i BM Impex till åklagare.

– Det beslutar jag om när konkursen avslutas. Och om tvisten med Ikea går till domstol kan det dröja år innan det sker, säger Peter Thörnwall.

FRÅN FRUKT TILL BETONG
BM Impex grundades 2005av Jörgen Brandsvig. Han hade tidigare rationaliserat handeln med frukt och grönt. I BM Impex ville han överföra sina erfarenheter till byggsektorn.

Målet var att sänka kostnaderna för byggmaterial. Bland annat köpte BM Impex prefabricerade stomelement i Baltikum.
Ikea blev snabbt en dominerande kund. Ikeavaruhusen i Helsingborg och i Västerås var två uppdrag som ledde till gräl mellan Ikea och BM Impex.

SKULDERNA ÖVER 45 MILJONER
Skulderna i BM Impex är drygt 45 miljoner kronor och tillgångarna 3 miljoner kronor. Bristen i konkursboet är alltså över 42 miljoner kronor. Störste fordringsägare är Nordea med drygt 20 miljoner kronor.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.