Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Marknadshyror ger segregerade städer

Publicerad: 8 september 2008, 14:00

Över 100 000 människor får flytta om hyrorna blir mer marknadsanpassade i attraktiva stadsdelar. Det innebär att städerna blir segregerade, enligt nya siffror från Hyresgästföreningen.


Den statliga utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna” föreslår att hyrorna i attraktiva stadsdelar varje år ska höjas med tre procent plus den aktuella inflationen tills efterfrågan planat ut. Med dagens inflation innebär det en årlig höjning med sju procent.

När Hyresgästföreningen gick igenom SCB:s siffror över de svenska hushållens ekonomi visad det sig att städerna idag har hyfsat god blandning på folk ur olika inkomstklasser. Exempelvis är var tredje person låginkomsttagare i centrala Malmö och Stockholms statusfyllda stadsdel Östermalm.

Men låginkomsttagarnas marginaler är små. Därför är det mycket osannolikt att hushåll med begränsade inkomster kommer att välja att bo kvar om utredningens förslag blir verklighet. Det skriver Barbro Engman, ordförande för Hyresgästföreningen, på DN Debatt.

Hon är också tveksam till om det föreslagna systemet för hyressättning leder till ökat bostadsbyggande. Hyresvärdarna gör redan idag goda vinster, anser hon. Ny lagstiftning gör det dessutom möjligt att få anpassa hyresnivån till kostnaderna när ett nytt hyreshus byggs.

Trots det går byggandet av hyreslägenheter ner, argumenterar Barbro Engman.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.