Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Masonitfabrik hoppas på nystart

Publicerad: 19 april 2011, 07:48

Höga priser på flis och spån drev företaget Masonite i Västerbotten i konkurs. Nu hoppas man på att kunna återstarta företaget.


För två veckor sedan begärdes företaget Masonite, som i dag ägs av norska Byggma, i konkurs. Produktionen har stannat och ett sjuttiotal anställda riskerar att förlora sina jobb.

– Jag har inte fattat något beslut om att återstarta verksamheten. En utredning pågår om konkursboet kommer att ha ekonomisk möjlighet att driva verksamheten vidare, säger konkursförvaltare Anders Bergman, jurist på Ackordcentralen.

Genom annonser i olika tidningar infordrar konkursboet nu intresseanmälningar från aktörer som skulle kunna ha intresse av att ta över verksamheten. Samtidigt sker underhållsarbete och inventering.

Produktionen av den träfiberbaserade boarden startade redan 1929 i Rundvik i Nordmalings kommun. Rundviksverken blev den första tillverkaren av masonit i Europa och var fram till förra veckan den sista i Europa som tillverkade träfiberskivor enligt masonmetoden.

Masonites förlust uppgick under förra året till cirka 16 miljoner kronor. Konkursen beror enligt styrelsen på att råvarorna spån och flis har blivit dyrare samtidigt som konkurrensen från östeuropeiska företag blivit allt hårdare.

– Bolaget har lidit av olönsamhet i verksamheten under en längre tid, säger Anders Bergman.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.