Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

”Med slopat rot och rut tar svartekonomi över”

Publicerad: 2 juli 2014, 17:00

Skatteverkets uppfattning om rot och rut är glasklar. Avdraget som används av hushållen i mycket stor utsträckning är effektiva. Om de slopas av en kommande regering kommer svartjobben tillbaka.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

– Attityderna hos hushållen har blivit mycket bättre, rot har förbättrat situationen även om inte det är helt bra, säger Pia Bergman, Skatteverket.

På onsdagen höll LO ett seminarium över ”Finns det effektiva verktyg mot svartarbete?” som diskuterades av fack, arbetsgivare och skattemyndigheterna.

Det enkla svaret är att vissa finns redan i drift i vissa branscher, främst de tidigare kontantbranscherna frisör, taxi och restaurang, där krav på närvaroliggare och kassaregister har betytt en rejäl framryckning för den vita ekonomin.

Men Alliansregeringens förenklingar när det gäller kraven på F-skattesedlar 2007 har i stor utsträckning motverkat denna utveckling.

Ett exempel är frisörbranschen där salongerna hyr ut stolar till F-skattare i stället för anställningar. För var och en gäller det att om de redovisar intäkter under 177 000 kronor för verksamheten behöver de varken kassaregister eller närvaroliggare. Detta har öppnat för ett kryphål i förhållande till Skattemyndigheten och redovisningen dit.

Ingela Edlund, LO:s andre viceordförande lovade därför inledningsvis att vid etrt regeringsskifte så ska reglerna för F-skatt skärpas på nytt.

Ytterligare lagskärpningar som blir följden av om den fackligt-politiska samverkan leder till regeringsskifte är ändringar i lagen om offentlig upphandling. Det ska bli möjligt att införa en social dimension i kraven från exempelvis kommuner som upphandlar att enbart svenska kollektivavtal  är en förutsättning för deltagande.

Det kravet blir betydelsefullt i upphandlingar av kommunala byggprojekt men detta gäller också skärpningar i reglerna för F-skatt. Det har blivit vanligare att även svenska företagare registrerar sig i exempelvis de baltiska länderna och sedan arbetar som F-skattare på svenska byggprojekt långt ned i entreprenörskedjan och därigen arbetar under skattemyndigheternas radar, säger Pia Bergman.

Peter Löfgren från Sveriges Byggindustrier och Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin deltog i samma diskussion. I Almedalen uppmärksammade de att de nu samarbetat i nio år i Byggbranschen i samverkan, BBIS, för att få bort oseriösa företag som smiter från skatt och därför skapar illojal konkurrens och otrygga förhållanden för sina anställda.

De har länge försökt få gehör hos regeringen för att få till en effektivare kontroll av Skatteverket av företagen genom krav på obligatoriska närvaroliggare, individuell månadsrapportering av löner och rätten för Skatteverket att göra oannonserade skattekontroller på byggarbetsplatser.

Bägge parter liksom Skatteverket är kritiska att detta har dragit ut på tiden.

Staffan Åkerlund

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2014

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News