Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Minskat bostadsbyggande kyler av byggkonjunkturen

Publicerad: 24 februari 2016, 11:03

Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

Efter ett par år med rekordhöga byggnivåer mattas byggkonjunkturen av något i år för att plana ut ytterligare 2017. Orsaken är att bostadsbyggandet stannar av.


Trots att behovet av nya bostäder är skriande håller bostadsbyggandet på att mattas av visar Sveriges Byggindustriers, nya konjunkturprognos över bygginvesteringarna.

Enligt Johan Deremar, nationalekonomi på Sveriges Byggindustrier finns det flera förklaringar till detta.

– I mångt och mycket är det fortfarande hushållen som ska finansiera bostadsbyggandet. Bolåneräntorna har nästan nått sin botten och kommer troligtvis att stiga något och bankerna har i praktiken redan infört ett amorteringskrav. Det gör att månadsutgifterna för att köpa en ny bostad blir högre och det dämpar efterfrågan något, säger Johan Deremar.

De subventioner som regeringen har beslutat om för att öka byggandet av små lägenheter har ännu inte börjat betalas ut.

– Det är inte heller tillräckligt med pengar. 2 miljarder är nästan felräkningspengar i sammanhanget, säger Johan Deremar.

Enligt Boverkets prognos finns behov av att bygga 70 000 nya bostäder per år fram till 2020.

– Ja, behoven är så klart fortsatt stora. Men med nuvarande politik har vi nått toppen av vår produktionskurva, cirka 50 000 bostäder per år, som vi byggde 2015, säger Johan Deremar.

Han anser att det behövs strukturella förändringar på bostadsmarknaden för att nå upp till 70 000 bostäder per år.

– Exempelvis måste man se över hyresregleringen och fundera över reavinstskatten som gör att folk inte flyttar.

Det finns också fler förändringar av PBL (Plan- och bygglagen) som är önskvärda enligt Johan Deremar, till exempel att göra bostadsförsörjningen till ett riksintresse.

– I Stockholms län borde man också se över hur bostadsplaneringen sköts. Besluten behöver flyttas upp en nivå på grund av att kommunerna inte klarar av det själva. Det finns en ovilja bland många att bygga, säger Johan Deremar.

Enligt Johan Deremar är bostadsprocessen särskilt trög i Stockholmsregionen. I regioner som Örebro, Linköping, Norrköping och Uppsala byggs mer bostäder.

2015 ökade antalet påbörjade bostadsprojekt med 10 procent i Stockholm jämfört med 2014, medan bostadsbyggandet i landet som helhet ökade 30 procent under samma period.

– Det gör att vi ser att Stockholmsregionen har ett problem. Ofta blir det stopp för planerna när det kommer till kritan, exempelvis som nu senast i Solna med de planerade bostäderna vid Råstasjön, säger Johan Deremar.

Läs mer: Domstol stoppar bostäder

På anläggningssidan ökar investeringarna.

– Främst nästa år när både Förbifarten, Slussen och tunnelbaneutbyggnaden i Stockholm drar igång, liksom Marieholmsförbindelsen i Göteborg, säger Johan Deremar.

Trots avmattningen på bostadssidan är läget för byggbranschen på det hela taget gynnsamt

– Vi ligger på högre nivåer än på många år, så det är fortfarande ljusa utsikter, säger Johan Deremar.

Bygginvesteringarnas utveckling

Investeringsvolym samt årlig procentuell volymförändring i miljarder kronor.

Sektor, utfall, 2014, prognos, 2016, 2017

Bostäder 160,4, 20, 18, 8, 1

Lokaler 145,2, 14, 5, 2, 1

Anläggningar 82,7, 9, 1, -1, 2

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.