Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

MKB emitterar obligationer för 800 Mkr

Publicerad: 11 februari 2010, 13:14

MKB, Malmös kommunala fastighetsbolag, lånar upp 800 Mkr genom att emittera obligationer i eget namn. Räntekostnaden ligger runt 0,25 procent lägre än traditionella banklån. Försäkringsbolag, pensionsfonder och sparfonder tillhör de största placerarna av obligationerna.


Det är första gången ett bostadsbolag ger ut obligationer i eget namn, skriver MKB i ett pressmeddelande.

MKB har tidigare finsanierat sig genom så kallade certifikat, som är kortfristiga låneinstrument. I dag har MKB lånat närmare 2,5 miljarder på det sättet. Obligationerna säkrar finansieringen på längre sikt.

– Nu har vi fått ännu ett finansiellt ben att stå på. Upplåning via obligationer har visat sig vara det mest kostnadseffektiva sättet för oss att ta upp lång finansiering. Genom att vi vänder oss direkt till investerarna i stället för att låna via bank, minskar vi våra lånekostnader, säger Haqvin Svensson, vice vd i MKB.

Strukturen på kreditmarknaden håller på att förändras avsevärt i spåren av finanskrisen, påpekar han. Bankernas räntemarginaler pressas upp liksom likviditetspremier och provisioner för kreditlöften. Detta i kombination med att MKB har offensiva investeringsplaner de kommande åren gör att bolaget vill söka nya vägar för finansiering.

– För närvarande har vi närmare 500 lägenheter i nyproduktion och fler projekt planeras. I år uppgår investeringarna till 700 miljoner kronor och under 2011 beräknas de uppgå till drygt 1 000 miljoner, säger Haqvin Svensson.

Ingrid Kindahl - ingrid.kindahl@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News